Afscheid Albert Haar als conservator Cuby Museum

Fotodrieluik voor Albert Haar (r) van Lukas Koops.
Foto: Dries Zwikker

Grolloo/Zuidwolde – Het bestuur van het Cuby Museum Grolloo heeft zondagmiddag haar nieuwe conservator en nieuwe archivaris voorgesteld. Tijdens de jaarlijkse vrienden- en vrijwilligersmiddag van het museum, in café-restaurant Hofsteenge in Grolloo, maakten de vrienden en vrijwilligers kennis met Sjoerd Looijenga, die gaat fungeren als nieuwe conservator.

Looijenga, muziekkenner, vormgever en presentator, neemt de plek in van Albert Haar uit Zuidwolde, die afgelopen zomer te kennen heeft gegeven na vele jaren te willen stoppen als conservator. Museumvoorzitter Lukas Koops sprak lovende woorden over Albert Haar. “Hij heeft een enorme kennis van de bluesmuziek en vele ideeën aangedragen voor tentoonstellingen in het museum en ook voor interviews. Wij zijn erg blij met hetgeen Albert voor het Cuby Museum heeft gedaan en het museum heeft ongelooflijk veel aan hem gehad.”

Fotodrieluik

Vanwege zijn verdiensten voor het museum ontving Albert Haar uit handen van Lukas Koops een fotodrieluik van fotograaf Rudy Leukfeldt met foto’s van Harry “Cuby” Muskee op een hunebed.

Wouter Bessels (l) en Sjoerd Looijenga.

In zijn afscheidswoord sprak Albert Haar van een “tijd van komen en van gaan. Afgelopen zomer ben ik zeventig jaar geworden en ik wil ruimte maken voor een jongere generatie”, aldus Haar, die overigens wel als vrijwilliger aan het Cuby Museum Grolloo verbonden blijft.

Ook werd zondagmiddag de nieuwe archivaris van het museum voorgesteld. Het is journalist Wouter Bessels. Hij wil veel museumstukken gaan digitaliseren, zodat deze ook over vijftig of zestig jaar beschikbaar blijven voor geïnteresseerden.

Het museum wil in de nabije toekomst een iets andere koers gaan varen en niet alleen de bluesmuziek van Cuby & The Blizzards centraal gaan stellen, maar een breder genre gaan belichten. Tijdens de vrienden- en vrijwilligersmiddag van het museum droegen veel aanwezigen ideeën aan voor een koerswijziging van het museum.

De middag werd muzikaal opgeluisterd voor een optreden van “Easterfield”, een rock- en bluesband uit Bargeroosterveld.

Reacties