Foto’s; Bijzondere week voor de Zaandplatte

Ruinen – Het was een bijzondere week voor de mensen die druk zijn met korenmolen De Zaandplatte in Ruinen: de molen kreeg donderdag nieuwe roeden, molenaar Jan Schenkel ontving maandagavond een koninklijke onderscheiding. De vrijwillig molenaar en tevens secretaris, stond er donderdag nog glimmend van trots bij.

Donderdagmorgen werden eerst de oude er al vroeg afgehaald door de molenmeesters van de firma Vaags, waarna de nieuwe stalen roeden geplaatst konden worden. Een kostbaar grapje van 54.000 euro, maar onontkoombaar. De oude roeden vertoonden tekenen van slijtage en roest, voor de veiligheid moesten deze eraf.

Het bedrag voor de vervanging komt voor een groot deel van het Molenfonds, dat bijna twee-derde van de kosten betaalde. ‘We hebben gelukkig zelf ook geld in kas, dus de rest hebben we zelf bij elkaar gespaard’, laat secretaris en vrijwillig molenaar Jan Schenkel weten. De gelauwerde inwoner van Ruinen stopt in maart na dertig jaar als bestuurslid en wordt opgevolgd door Henk Pinxterhuis, nu al lid van het bestuur. Penningmeester Albert Willems heeft het stokje al overgedragen aan Elly van Schaik. Wat de molen zelf betreft hopen de molenaars over twee weken weer te kunnen draaien.

Reacties