De Wolden officieel dementievriendelijke gemeente

Certificaat voor de gemeente.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De gemeente De Wolden mag zich officieel een dementievriendelijke gemeente noemen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van dinsdag in het gemeentehuis kreeg wethouder Jan van ’t Zand het certificaat overhandigd van voorzitter Frans van Dorst van Alzheimer Drenthe.

De lof ging vooral naar de werkgroep onder leiding van Gerrie de Roo van Welzijn De Wolden, die sinds vorig jaar bergen werk heeft verzet om de omgang met- en herkenning van dementie onder de aandacht te brengen.  Zo werden huis-aan-huis informatieve folders verspreid, vonden in alle kernen voorlichtingsavonden plaats en werden afgelopen zomer 120 organisaties en ondernemingen uitgenodigd om een speciale training te volgen. „Deze werkgroep kan als een voorbeeld voor veel andere gemeenten in Drenthe fungeren”, wist Van Dorst.

Kille cijfers

De Drentse voorzitter gaf de nodige informatie over dementie, waaronder kille cijfers. In heel Drenthe zijn 11.000 mensen dementerend, in De Wolden gaat het om 600 burgers. „Dementie is volksziekte nummer 1, want 1 op de 5 mensen wordt dement. Het aantal verdubbelt tot 2040.” In september 2018 hebben de Drentse gemeenten en de provincie samen met de Alzheimer-organisaties een convenant gesloten met als inzet dementievriendelijkheid. „We krijgen er allemaal mee te maken, we verwachten van de gemeenten dat ze rekening houden met specifieke opgave en behoeften.”

Reacties