Maand van spiritualiteit in Ontmoetingskerk

Ontmoetingskerk
Foto: Ontmoetingskerk

Zuidwolde – De Bibliotheek, het Wheemhuus en de Ontmoetingskerk uit Zuidwolde  presenteren voor de maand januari wederom gezamenlijk  hun activiteiten in relatie met de maand van de spiritualiteit. Het thema is ‘Spiritu- watte?’ in dit mooie initiatief van samenwerken in Zuidwolde.

Er is ook een gezamenlijk programma en wel de voorstelling op 12 januari van Kirsten Benschop. Ze komt naar Zuidwolde met haar muziekvoorstelling ‘Die ik ben’, aanvang 15.30 uur. In een wereld waarin realiteit lijkt plaats te maken voor zelfgecreëerde virtualiteit, is ‘Die Ik Ben’ een oproep tot echtheid. En dus duikt Kirsten, met de nodige (zelf)spot, in het ingewikkelde gangenstelsel van ons brein. Waarom doen we wat we doen en zeggen we wat we zeggen? Waarom vinden we het moeilijk om eerlijk en oprecht te zijn en doen we ons voor als iemand die we misschien wel helemaal niet zijn? Intussen voelen we ons verre van gelukkig en dempen we onze onrust en eenzaamheid door te zoeken naar voortdurende afleiding en een bezoekje aan de zoveelste therapeut.

Tijdperk

In Die Ik Ben is Kirsten meer zichzelf dan ooit tevoren. Hoe blijft zij overeind in een dik-ik tijdperk waarin geluk een doel op zich is geworden en waarin haar leven geregeerd wordt door aandacht en erbij willen horen?  Die Ik Ben is muziektheater met een knipoog naar zingeving. Breindenken, keuzestress, relaties, burn-out, social media, eindigheid, zelfhulpboeken en meer: het komt allemaal voorbij. Die Ik Ben rekent af met dromen over morgen en mijmeren over gisteren, want is het leven niet eenvoudiger als je de realiteit accepteert zoals die is? En is contact niet wezenlijker als je je gekend weet zoals je écht bent? Hardop (onder)zoekend, zingend, verhalend en poëtisch zet Kirsten, begeleid door Derk Groen op gitaar en darboeka, een scherpe, relativerende, herkenbare en bovenal eerlijke voorstelling neer. Zie ook: www.k-ontour.nl

Andere activiteiten

In de Ontmoetingskerk te Zuidwolde worden nog twee andere activiteiten georganiseerd over het thema ‘spiritualiteit’. Het is een lastige term. Er zijn meerdere definities en waarschijnlijk heeft zo ongeveer elk individu zijn of haar eigen opvatting van de betekenis ervan. In veel gevallen komen bij mensen associaties op met ‘zweverig’ en ‘iets met geloof’. ‘Daar doe ik niet aan, aan spiritualiteit’, wordt vaak gezegd. Maar niet aan spiritualiteit doen, is een onmogelijkheid. Elk mens is spiritueel. Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je beweegt, dat wat zin en betekenis geeft aan je leven. Het gaat over bewust worden en bewust zijn van die drive. Spiritualiteit is in veel gevallen juist heel aards en ligt dicht bij de persoon zelf.

Naast de voorstelling is er ‘Geloven in gedichten’ met Els Deenen op vrijdag 17 januari, aanvang 10.00 uur. Het gaat om poëzie van hedendaagse dichters als Marjolein van Heemstra, Joost Zwagerman en Anne Vegter. Gedichten die de mensen in gesprek brengen over geloven. Veel vragen en soms een antwoord. Daarnaast is er op zondag 19 januari, aanvang 19.00 uur een avondviering in de sfeer van Taizé met liederen, gebed, lezingen en stilte. Vanaf 18.45 uur is iedereen welkom bij het inzingen/oefenen van liederen. Toegang vrij.

Reacties