Kerst- en snertwandelingen rond de feestdagen

Kerstwandeling vanuit de Wijk.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – De kerstdagen zijn echt niet alleen bedoeld om een beetje binnen te zitten met een hertenbiefstuk en een glas wijn. Ze zijn bij uitstek geschikt om er ook op uit te gaan, met het eigen gezin of met de visite. Op tweede kerstdag kan dat in De Wolden vanuit de Wijk, Ruinen en Zuidwolde. En een dag later nu ook vanuit Berghuizen.

De Wijk

Genieten van het mooie natuurgebied van het Reestdal. Dat kan op tweede kerstdag tijdens de traditionele kerstwandeling die Tourist Info Het Reestdal in en rondom de Wijk en IJhorst organiseert.

Er kan gekozen worden tussen een korte route van ca. 5,5 km en een lange route van ca. 10,5 km. De routes gaan vrijwel geheel over onverharde paden en lopen een stukje langs de Reest. . De korte route gaat grotendeels over landgoed Dickninge. De lange route gaat door bossen, langs vennen en heidevelden in de omgeving van de Wijk en IJhorst. Onderweg klinken de geluiden van midwinterhoorns over het gebied. De leden van de midwinterhoornblaasgroep De Riesteblaozers zullen met veel plezier uitleggen hoe de midwinterhoorns werken. Op de route staat een koek- en zopietent. Hier kan gepauzeerd worden om, rondom de vuurkorf, even op te warmen en de inwendige mens te versterken. Dit alles maakt de traditie van de kerstwandeling compleet.

De start van de wandeling is bij de kantine van vv Wacker aan de Wiltenweg 1a in De Wijk. Er kan gestart worden tussen 10.00 – 13.30 uur. Deelname kost € 3,00 voor volwassenen (inclusief consumptiebon te besteden in de kantine) en € 1,00 voor kinderen t/m 12 jaar. Honden mogen NIET mee op de lange wandeling!

Ruinen

In Ruinen kan voor de traditionele kerstwandeling getart worden tussen 10.00 en 13.00 uur bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Deze wandeling trekt bij mooi weer jaarlijks vele honderden wandelaars, dus het kan hier wel eens druk worden.  Als mooi extraatje kan de schaapskooi een pas geboren kerstlammetje aan het publiek tonen. Verder aanwezig de midwinterhoornblazers, Popkoor2000 en een oliebollenkar van oliebol4u.nl bij het centrum. Er is keuze uit een route van 6 of 10 kilometer.

Zuidwolde

De vrijwilligers van Stichting Promotie Zuidwolde en Museum De Wemme uit Zuidwolde hebben voor 26 december twee prachtige routes uitgezet. Vanuit het museum aan de Burgemeester Tonckensstraat, dat in kerstsfeer is ingericht, kunnen belangstellenden tussen 11.00 en 13.00 uur starten. Er kan gekozen worden voor een afstand van 5 of 10 kilometer. De prijs bedraagt € 5,00, inclusief twee consumpties. Kinderen van 4 tot 12 jaar betalen € 1,00.

De hele familie, van jong tot oud, kan meedoen. De wandeling is uitgezet over mooie bos- en zandpaden en kleine weggetjes rondom Zuidwolde. De route van 5 kilometer is ook geschikt voor mensen met een kinderwagen of een rollator. Honden zijn van harte welkom, maar moeten wel de hele wandeling aangelijnd zijn.

Ergens op de route is een rustpunt ingericht. Daar staat voor alle deelnemers een glas glühwein of een beker warme chocolademelk met wat lekkers klaar en voor de honden een bak vers water. Kinderen kunnen er een broodje bakken bij een vuurkorf en daarna vullen met een warm worstje.

Op de route van 10 kilometer zijn twee rustpunten aanwezig. Bij terugkeer in het museum is er voor iedereen koffie, thee of ranja met iets erbij. Een aantal Ekelbloazers, met midwinterhoorns, is ook aanwezig, om met hun kenmerkende geluid iedereen een winters gevoel te geven.

Berghuizen

Wie van wandelen houdt en op tweede kerstdag geen tijd heeft om in de Wijk, Ruinen of Zuidwolde te wandelen, kan vrijdag altijd nog terecht in Berghuizen. Hier wordt een mooie wandeling uitgezet in- en rondom het dorp. Starten tussen 11.00 en 13.30 uur  in dorpshuis de Barg ’n, de afstand van de routes zijn ongeveer 6 en 12 kilometer. De kosten bedragen € 5,00 per persoon. Na de wandeling staat er uiteraard een heerlijke kop snert voor de deelnemers klaar.

Reacties