Gemeente Assen als enige onder financieel toezicht

Foto:

Assen – Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld dat de begrotingen van elf Drentse gemeenten, waaronder De Wolden, aan de eisen voldoen die in de Gemeentewet worden gesteld. Dat is niet het geval voor de gemeente Assen.

Deze gemeente heeft geen structureel en reëel sluitende begroting vastgesteld. Ook maakt de meerjarenraming niet aannemelijk dat dit evenwicht hersteld wordt. Daarom valt de gemeente Assen onder het preventief (vooraf) financieel toezicht. Dat wil zeggen dat de begroting en de wijzigingen daarvan goedgekeurd moeten worden door Gedeputeerde Staten. Hierover zijn de fractievoorzitters van de Gemeenteraad en het College van B&W geïnformeerd. Ook is het besluit per brief naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd en naar Provinciale Staten. Het college heeft hierbij opnieuw haar zorgen geuit over de financiële positie van de Drentse gemeenten.

‘Wij hebben onze zorgen over de financiële situatie van de Drentse gemeenten al eerder geuit. En hoewel het merendeel van de Drentse gemeenten erin is geslaagd ook voor het begrotingsjaar 2020 het financiële evenwicht te bewaren, dan wel aan te tonen dat ze dit evenwicht op termijn kunnen bewerkstelligen, heeft dit opnieuw aanmerkelijk veel moeite gekost. Dit betekent dus nog steeds niet dat de toekomstige financiële positie van de gemeenten zonder zorgen is’, schrijven Gedeputeerde Staten aan de minister.

Maatregelenpakket

GS hebben geconstateerd dat het merendeel van de gemeenten een maatregelenpakket heeft opgenomen om besparingen in de exploitatie te kunnen realiseren. Het Sociaal Domein blijkt ook dit jaar een groot negatief effect te hebben op de begrotingen van de gemeenten. ‘Met name door de taken in het Sociaal Domein zien we dat gemeenten geconfronteerd worden met oplopende tekorten/nadelen. Bezuinigingen in het Sociaal Domein maken onderdeel uit van de ramingen in de Begroting 2020 en de Meerjarenraming 2021-2023. Bij het merendeel van de gemeenten zijn bij de Jaarrekening 2018 en de rapportages over het verloop van het begrotingsjaar 2019 de eventueel daarvoor gevormde reserves volledig ingezet. De opvang van eventuele tekorten bij die gemeenten dient vanaf dit jaar dan ook plaats te vinden door de reguliere exploitatie of door de algemene reserve.’

Het merendeel van de Drentse gemeenten heeft ervoor gekozen de extra middelen jeugdzorg structureel in te zetten voor alle jaren. Ook is het voor veel gemeenten noodzakelijk gebleken, zo constateren GS, om in tegenstelling tot voorgaande jaren de lokale heffingen met meer dan het inflatiepercentage te laten stijgen.
De komende jaren staan de gemeentebegrotingen dan ook onverminderd onder druk. ‘Wij zijn dan ook nog steeds van mening dat er een structurele oplossing moet komen, zodat gemeenten voldoende middelen hebben om nieuwe en bestaande taken uit te kunnen voeren.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen