ZKC’19 verrassend als koploper de feestdagen in

Koploper ZKC'19.

Sneek/Zuidwolde – Tot ieders verrassing staat ZKC’19 na vier duels bovenaan in de eerste klasse, de klasse nota bene waarin de ploeg eerst helemaal niet zou spelen vanwege de degradatie vorig zaalseizoen. Die werd ongedaan gemaakt en nu werd de kop gegrepen door een dikke zege op het zwakke waterpoort uit Sneek.

De ploeg uit Sneek wist tot op heden alleen te winnen van Udiros en bevindt zich met twee punten in de onderste regionen van de ranglijst. Vanwege blessures bij Tom Rijstenberg (knie) en Kristian Krikken (hamstring) trad de De Hoogh-formatie aan in een enigszins gewijzigde opstelling. In de eerste aanval begonnen Daniël Vos, Hessel Kruit, Hieke Kruit en Melissa Rijstenberg. Dit vak moest in de beginfase van de wedstrijd duidelijk wennen aan de nieuwe samenstelling. Ondanks de ietwat kortere aanvallen brachten Hieke en Hessel Kruit ZKC’19 naar een 0-2 voorsprong. Hierdoor was het aan het vak van Adriaan Dusée, Hielke Oostveen, Jolein Ubels en Marlieke Krikken om de aanval over te nemen.

Voorsprong vasthouden

Na een goal van De Waterpoort zorgde Marlieke Krikken voor de 1-3. ZKC’19 nam vanaf het begin af aan de leiding in het scoreverloop, maar het bleek voor de Zuidwoldigers lastig om een voorsprong van 4 doelpunten vast te houden. Elke keer als er een gat van 4 ontstond, scoorde De Waterpoort mee. Bij een stand 8-12 werd dit stramien doorbroken. Adriaan Dusée wist tweemaal de korf te vinden en in het andere vak werden vooral Hieke Kruit en Melissa Rijstenberg gezocht. Dit pakte goed uit waardoor ZKC’19 de voorsprong uitbouwde naar 8-18. In de laatste seconden voor rust wist De Waterpoort nog slim een strafworp te versieren waardoor er werd gepauzeerd bij een stand van 9-18.

In de rust wees trainer/coach Jan Bijkerk zijn spelers erop dat er zo nu en dan wat zorgvuldiger gespeeld kon worden, maar dat hij zeker niet ontevreden was over de afronding. Verder werd het verdedigende plan goed uitgevoerd waardoor De Waterpoort slechts 9x de korft wist te vinden. Daarentegen kwamen de tegengoals voornamelijk voort uit slordige fouten van ZKC’ers. Hier moest aan gewerkt worden.

Doelpuntenreeks

De doelpuntenreeks waar ZKC’19 voor rust al aan begonnen was, werd na rust doorgezet en zodoende werd het verschil steeds groter. Bij een stand van 10-22 mocht Daniël Vos plaats maken voor zijn broer Maikel Vos die verdienstelijk inviel. Waar ZKC’19 bleef door scoren over meerdere schijven, moest De Waterpoort het voornamelijk hebben van herengoals en deze vielen zo nu en dan ook. Via 12-27, 16-30 en 18-33 kwam de wedstrijd richting het einde en dit bood de coaches Jan Bijkerk en Maarten Feenstra de mogelijkheid om ook de wissels speeltijd te geven. Lina IJmker, Elske Oord, Kristian Krikken en Anouk Spijker werden binnen de lijnen gebracht en dit deed zeker niet af aan het vertoonde spel en het scorend vermogen. De doelpunten bleven vallen aan de kant van ZKC’19 en dat bracht de eindstand op 37-19. Door verlies van Kios en Wez Handich, gaat ZKC’19 als koploper de feestdagen in.

De komende drie weekenden zal ZKC’19 niet in actie komen in verband met de feestdagen en de jaarwisseling. In het nieuwe jaar start de selectie van ZKC’19 met oefenwedstrijden tegen Rigtersbleek 1 en 2. Op zondag 12 januari speelt ZKC’19 thuis voor de competitie tegen AKC uit Almelo.

Doelpuntenmakers: Adriaan Dusée 8, Melissa Rijstenberg 7, Hieke Kruit 6, Daniël Vos 4, Maikel Vos 3, Lina IJmker 3, Hielke Oostveen 2 en Hessel Kruit, Jolein Ubels, Marlieke Krikken en Kristian Krikken elk eenmaal.