Gemeente wil elf hectare grond Hoge Akkers kopen

Uitbreiding Hoge Akkers in Ruinerwold.
Uitbreiding Hoge Akkers in Ruinerwold.
Foto: Artizzl Media

Ruinerwold – Industrieterrein De Hoge Akkers in Ruinerwold zou er maar zo circa 11 hectare bij kunnen krijgen. Het gebied aan de achterkant van het huidige terrein is bijna aangekocht door de gemeente na onderhandelingen vaan een jaar met de grondeigenaar. De prijs: 15 euro per vierkante meter, wat de totale aankooprijs op ruim 1,6 miljoen euro brengt.

Het college stelt vast dat op basis van de eerste inschattingen een kostendekkende exploitatieopzet gepresenteerd kan worden voor deze uitbreiding. Er is dan rekening gehouden met 8,5 hectare grond die ook daadwerkelijk uitgegeven kan worden aan belangstellende bedrijven, waarbij de verkoopprijs 70 euro per vierkante meter bedraagt. Het huidige plan moet nog wel worden doorontwikkeld.

Het college houdt er nog wel rekening mee dat er onvoldoende belangstelling bestaat voor de grond en dat de provincie om die reden niet het hele terrein wenst goed te keuen als bedrijventerrein. ,,Het risico is aanwezig dat al bij de vaststelling van het bestemmingsplan blijkt dat er teveel grond is aangekocht”, schrijven B en W in een voorstel aan de gemeenteraad.

In het Raadsbrede Programma 2018-2022 is afgesproken dat strategische grondaankopen eerst aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Deze kans in Ruinerwold is er zo een en die staat donderdag in de vergadering van de gemeenteraad als hamerstuk op de agenda.

Ontsluiting

Bij de aanleg van het huidige bedrijfsterrein is al rekening gehouden met deze uitbreiding en op drie plekken is ook al rekening gehouden met de ontsluiting. Hoe het met een eventuele ontsluiting richting Haakswold gesteld is, hangt af van een voorstel dat nog naar de gemeenteraad moet. De plannen die hierover lang geleden zijn gepresenteerd, maar werden niet door iedereen met gejuich begroet. Zo liet bewoonster Sonja Boels van Haakswold in de raadsvergadering van 13 juni weten dat de nut of noodzaak van die ontsluitingsweg ernstig in twijfel wordt getrokken door de buurt. Zelf woont ze in een monumentaal pand direct naast de ingetekende ontsluitingsweg. Volgens Boels is nergens een verslag terug te vinden van twee gehouden informatieavonden en gesprekken die met Dorpsbelangen zijn gevoerd.

Voor de uitbreidingsplannen heeft overleg plaatsgevonden met Dorpsbelangen Ruinerwold en Ruinerwold Onderneemt. Bij de uitwerking van de plannen wordt nauw samengewerkt met deze organisaties, alsmede met omwonenden en belangstellende ondernemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen