Midwinterhoorn kuiertocht op eerste dag van advent

Midwinterhoorn blazen.
Midwinterhoorn blazen.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Het begin van de adventstijd betekent ook dat de midwinterhoorns weer worden geblazen. Op de eerste dag van de Advent, zondag 1 december, staat traditiegetrouw de Midwinterhoorn Kuiertocht op de agenda, de wandeltocht van de Ekelbloazers uit Zuidwolde.

Er komen dit jaar dertien blaasgroepen vanuit alle windrichtingen naar Zuidwolde om op de meest mooie plaatsen rond het dorp de oergeluiden de midwinter in te jagen. De groepen komen uit Enschede, Weerselo, Almelo, Den Ham, Nieuw-Schoonebeek, Veele, Westerbork, Dalfsen, Uffelte, Hardenberg, de Wijk, Zwolle en Lunteren.

Er kan gestart worden tussen 11.00 en 13.30 uur vanaf de sporthalkantine. In verband met de kortere dagen, is later starten geen optie, omdat deelnemers anders in het donker nog terug moeten lopen. Kosten 4 euro per persoon en dat is inclusief een consumptie onderweg. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 6, 11 of 15 kilometer. De route loopt naar de Steenberger Es, via Klein Zwitserland naar Ten Arlo dan achter Lubbinge langs, door Steenbergen en weer terug naar de westzijde van Zuidwolde, door het groene hart terug naar de Sportkantine, de finish.

Traditie

In de traditie van het midwinterhoornblazen mag pas buiten worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, Driekoningen.  Overal waar deze traditie in ere wordt gehouden, beginnen de blazers dan ook en wordt deze eerste dag blazen ook wel anbloazen genoemd. Dit anbloazen bij de Ekelbloazers vindt nu voor de zevende keer plaats door het organiseren van de Midwinterhoorn Kuiertocht. De Ekelbloazers zijn al vanaf medio oktober druk aan het oefenen in en bij de kantine van tennisclub Suthwalda en thuis draaien ze de duimen blauw, hopende dat dit jaar het weer een beetje mee zit. Vorig jaar was het een natte en druilerige dag, waar ondanks het weer toch nog zevenhonderd wandelaars op af kwamen. Maar bij mooi weer kan het aantal deelnemers maar zo richting de 1.500 gaan, zo heeft de geschiedenis al wel bewezen.

Info: www.ekelbloazers.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen