Spetterende paardensport in Zuidwolde

Foto: MJ Jonkers

Twee dagen was de anders zo stille buurtschap Steenbergen het decor van de samengestelde menwedstrijd Zuidwolde. Aanspanningen in alle soorten en maten, van enkelspan Shetlanders tot vierspannen Friezen klipklopten over de straatjes op weg van het ene wedstrijdonderdeel naar het andere.

DSCF0818 DSCF0830 DSCF0873

Zaterdag werden de onderdelen dressuur en vaardigheid verreden en dat trok de hele dag al aardig wat bekijks. Geen wonder want menwagen, paarden en tuig zijn blinkend gepoetst en zien er uit om door een ringetje te halen en ook de menners en hun helpers, de grooms, zitten dan strak in het pak.

DSCF0823  DSCF0832 DSCF0841

Bij de dressuur wordt net als bij de dressuursport onder het zadel een proef gereden in een met witte hekjes afgebakende rijbaan en kan de menner op die manier laten zien hoe goed hij of zij de paarden getraind heeft en hoe gehoorzaam ze zijn. Bij de vaardigheid gaat het ook om die gehoorzaamheid maar daar ligt het accent vooral op de stuurmanskunst van de menner.

DSCF0860De wagen moet door poortjes gestuurd worden waar links en rechts balletjes op liggen en wie de minste balletjes afgooit en de snelste tijd maakt, heeft gewonnen. Dat levert een prachtig beeld op van soepel tussen de vele poortjes door sturende aanspanningen.DSCF0885DSCF0886                           DSCF0893

Zondag werd het wegtraject en hindernisparcours gereden. Na een traject door de omgeving van het wedstrijdterrein dat met een voorgeschreven gemiddelde snelheid afgelegd moet worden, worden alle paarden door een veearts gekeurd of ze fit genoeg zijn om het hindernistraject in te gaan en dan gaat het gebeuren!

DSCF0933 (Medium)

De meeste hindernissen lagen vrij centraal bij elkaar gegroepeerd dus voor het toegestroomde publiek was het makkelijk om de verrichtingen van de menners te volgen. Favoriet is daarbij natuurlijk altijd de waterhindernis, vanwege de spectaculaire beelden die dat oplevert, maar ook de andere hindernissen waren weer inventief en afwisselend gebouwd.

DSCF1049 (Medium)

Om 1, 2 of zelfs 4 paarden op topsnelheid door de krappe poortjes en nauwe wendingen te kunnen sturen, moet de communicatie tussen menner en paarden natuurlijk optimaal zijn. Roepen, fluiten, aanmoedigen, ieder heeft zijn eigen methode. Hoezeer de paarden, die immers oogkleppen op hebben, op hun menner vertrouwen, bleek wel toen één van de aanspanningen een stuurfoutje in de hindernis moest bekopen met een omgekantelde wagen en een trillend paard, dat met één been over een stang heen gestapt was. Ondanks alles bleef het geschrokken dier braaf stil staan terwijl menner en groom, geholpen door omstanders het paard bevrijden en de wagen met een zwaai weer rechtop zetten, waarna de menner voor de verandering de wagen maar trok en het paard alweer volkomen ontspannen meestapte, de hindernis uit.

DSCF1130 (Medium) DSCF1129 (Medium) DSCF1136 (Medium)

De speaker hield het publiek perfect op de hoogte van wie er in welke hindernis reed, wat de achtergrond van de menner was en welke paarden voor de wagen stonden. Heel prettig voor wie iets minder goed thuis is in de mensport. Voorzitter van de Zuidwoldiger Menvereniging Jaap Krikken schatte na afloop dat er toch zeker duizend bezoekers die dag van deze prachtige sport genoten hadden. De onderstaande link leidt naar een pagina met een grote hoeveelheid foto’s en van alle facetten van de wedstrijd en met een videocollage van een aantal hindernissen.

losrijden vierspan

 

Reacties