Obs de Bosrand schenkt boeken aan Curaçao

Kerkenveld – De kranten stonden er vol van: het lerarentekort in het basisonderwijs. Enerzijds is dit beroerde reclame voor werken in deze sector. Anderzijds: het kan nog beroerder. Duizenden kilometers verderop, maar toch nog in het Koninkrijk der Nederlanden, hebben leerkrachten en leerlingen namelijk nog meer problemen vanwege een gebrek aan middelen op de werkvloer: een tekort aan boeken. De openbare basisschool De Bosrand uit Kerkenveld spring bij, net als obs Sprinkels uit Meppel.

Het onderwijssysteem op Curaçao is verwant met dat van Nederland, zo wordt veelal lesgegeven in het Nederlands, alhoewel Papiaments de voertaal thuis is van veel leerlingen. Afgezien van enkele scholen waar de ouders een significante bijdrage leveren om lesmaterialen te laten verschepen, leren Curaçaose kinderen uit sterk verouderde lesboeken.

Bestemming

Wanneer scholen in Nederland verouderde boeken vervangen, is daar vaak geen goede bestemming voor en verdwijnen ze bij het oud papier. Dankzij Haarsma Food Impuls en Deli Nova kon dat anders. Deze organisaties stelden een pallet voor overzees transport beschikbaar en een oproep op Facebook zorgde voor een donatie van diverse scholen uit heel Nederland. Er zijn blijkbaar collega’s die graag over grenzen kijken om een steentje bij te dragen ten behoeve van leerlingen overzees. Ook dat is werken in het primair onderwijs. Inmiddels zijn zevenduizend leesboeken op Curaçao aangekomen en lezen Curaçaose kinderen uit deze boeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen