Historische plakplaatjes goed ontvangen in Zuidwolde

Blije leden van de Oudheidkamer.
Foto: Zuidwolde

Zuidwolde – Een week zijn e historische plakplaatjes nu verkrijgbaar bij de boodschappen in de Jumbo van Zuidwolde. De reacties zijn positief en er wordt al flink geplakt, ook door de burgemeester.

Het sparen van voetbal- of sportplaatjes heeft bij Jumbo Termeulen plaatsgemaakt voor historische plaatjes van de oude gemeente Zuidwolde. De supermarkt zocht de samenwerking met de Oudheidkamer Zuidwolde en eigenaar Koen Termeulen werd daar enthousiast ontvangen.

Het leidde allemaal tot een boek van zo’n zestig pagina’s met een mooi hard kaft, waar plek is voor 216 verschillende plaatjes die gespaard kunnen worden bij de supermarkt. Daarnaast is al een groot aantal foto’s standaard in het boek opgenomen. Alle inwoners van de oude gemeente krijgen het boek, in de meeste kernen wordt het door leden van JVZ zelfs huis-aan-huis bezorgd.

Selecteren

Van de historische club gingen Henk Bartelds en Jan Courtz aan de slag om foto’s en de bijbehorende verhalen te selecteren. Bepaald geen sinecure met een beeldbank waarop duizenden foto’s te vinden zijn. ‘We moesten zes- tot zevenduizend foto’s uitzoeken, maar veel van die foto’s kenden we al’, aldus Courtz. ‘een aantal foto’s is bij de mensen ook wel bekend, omdat die elders al eens gepubliceerd zijn, maar er zit ook onbekend materiaal tussen. Het is ook een beetje publiciteit voor onze beeldbank’, vult Steenbergen aan.

In het fraaie boek zijn meerder categorieën te vinden uit de gehele oude gemeente Zuidwolde: van molens, cafés, middenstand en gemeentelijke gebouwen, tot sporten onderwijs. Ook worden dorpen apart genomen. Er is plek voor Alteveer, Kerkenveld, Veeningen, Fort, Linde en Drogteropslagen, maar ook een deel van Hoogeveen. De wijken De Weide en Erflanden behoorden vroeger bij de gemeente Zuidwolde, bovendien komen er met name vanuit Erflanden veel klanten naar Zuidwolde, dus ook naar de Jumbo.

De spaaractie duurt tot en met 22 december. Bij iedere 10 euro aan boodschappen ontvangt de klant één zakje met vier stickerplaatjes. Iedereen krijgt de mogelijkheid het boek vol te sparen, want er komt sowieso een ruilmiddag.

Reacties