Rolstoelbus Vrijwilligersvervoer voorziet in behoefte

Rolstoelbus.
Rolstoelbus.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – De rolstoelbus van Vrijwilligersvervoer werd een jaar geleden feestelijk in gebruik genomen. Daarmee ging de wens van de stichting Vrijwilligersvervoer, om ook rolstoel gebonden mensen te kunnen vervoeren, in vervulling. Nu een jaar later is duidelijk dat de rolstoelbus in een behoefte voorziet. “We hebben in die tijd ruim 300 ritten gereden voor 30 verschillende klanten,” zegt de beheerder van de rolstoelbus Bé Moes. “Maar we kunnen nog veel meer rolstoelers vervoeren. De bus staat nog te vaak stil. Zeker nu een regelmatige gebruiker er vanwege verhuizing geen gebruik meer van maakt.”

De rolstoelbus is vooral bedoeld voor thuiswonende rolstoelers, die de faciliteiten missen waarover bewoners van verzorgingstehuizen wél kunnen beschikken. De stichting Vrijwilligersvervoer, beter bekend onder de namen Hoogeveenvervoert en DeWoldenvervoert, wil de rolstoelbus dan ook vooral inzetten voor familiebezoek en recreatieve ritten, waarvoor het reguliere WMO-vervoer niet zo geschikt is. Bé Moes: “Onze rolstoelbus biedt plaats aan twee rolstoelen waarvan er één naast de bestuurder staat. Dubbel genieten dus voor die rolstoeler. En er kunnen ook nog eens twee begeleiders mee.”

Kostendekkend

“De opbrengsten van de rolstoelbus zijn tot nu toe kostendekkend,” zegt Bé Moes, die ook penningmeester is. “Er zijn nog wel wat reserves van de vorig jaar gehouden inzamelingsactie, maar die hoeven we gelukkig nog niet aan te spreken. En met wat extra kunnen we dat ook zo houden.” Om de rolstoelbus voor iedereen toegankelijk te maken berekent Vrijwilligersvervoer maar € 0,45 per kilometer plus € 5,– voorrijkosten.

Met het andere vervoer van Vrijwilligersvervoer, met de eigen auto van de bijna 50 vrijwillige chauffeurs, gaat het heel goed. Dit jaar verwacht de stichting bijna 4000 ritten te rijden. Enkele honderden burgers van Hoogeveen en De Wolden maken inmiddels regelmatig gebruik van het vervoer. Vrijwillige chauffeurs melden zich regelmatig aan, maar het knelt door de drukte nu vooral in het coördinatieteam en bij de telefonist/planners. Interesse om mee te helpen? Zie voor meer informatie op de website www.vrijwilligersvervoer.nl/vrijwilligers.

Vrijwilligersvervoer is voor rit-aanvragen en informatie op werkdagen telefonisch te bereiken van 13.00 tot 17.00 uur op 0528-745615 uur. Spreek zo nodig de voicemail in of e-mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen