Column: Zijn de filmrechten al geclaimd?

Roger de Groot keek mee bij talkshow Beau.
Foto: Screenshot Artizzl Media

Ruinerwold is in een klap op de mondiale kaart gezet. Niet met peren, het dubbellint of de muziek, maar door een bizarre vondst aan de Buitenhuizerweg. Een vader met vijf volwassen kinderen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar werden daar aangetroffen in een boerderij. De 58-jarige timmerman Josef B., Oostenrijker van geboorte en kennelijk geen familie van de zes, is aangehouden. De zes gezinsleden zijn ondergebracht in een recreatiewoning.

Vanaf het moment dat Chris Westerbeek van café De Kastelein maandagavond de politie belde met de vraag wat hij moest met die zonderling in zijn zaak, ging de bal heel snel rollen. Omwonenden van de Buitenhuizerweg schrokken zich een hoedje toen daar diezelfde avond ineens een politiemacht arriveerde, er werd vanwege witte busjes al snel aan een xtc-laboratorium gedacht, maar het bleek nog vele malen gekker.

Landelijke media

RTV Drenthe bracht het nieuws dinsdagmorgen als eerste, de complete landelijke media volgde pijlsnel en overspoelde Ruinerwold, het dorp van de spekbraanders dat nu volledig in shock is. Want hoe kon het zijn dat niemand van het bestaan van dit gezin afwist, terwijl in het dorp toch een ons-kent-ons mentaliteit heerst? Het is maar één van de vele vragen die gesteld worden, vragen die in veel gevallen ook direct suggestieve antwoorden kregen. Wachtte het gezin het ‘einde der tijden’ af? Zaten ze in een kelder opgesloten? Hebben ze echt negen jaar geen buitenlucht gezien? Is de timmerman een crimineel? Zijn ze echt via Hasselt, Zwartsluis en Meppel naar  Ruinerwold gekomen, zoals dinsdagavond werd gesuggereerd in sommige media? Het zijn allemaal vragen, zoals je er nog wel honderd kunt stellen, die de politie ongetwijfeld gaat beantwoorden.

Fantasierijk

Het is verleidelijk om ook op deze plaats mee te doen aan het verzinnen van fantasierijke verhalen die achter deze bizarre ontdekking zitten. Dat doet het goed in het dorpsroddelcircuit, waar zelfs de mogelijkheid werd geopperd dat Willeke Dost destijds ontvoerd zou zijn, opgesloten werd en de moeder zou zijn van de vijf kinderen. Ook bizar, maar zo gaan de gedachten met mensen op de loop, al zou het in theorie natuurlijk kunnen.

Feit is dat Ruinerwold voorlopig nog niet af is van dit filmscenario. Want dat is het zeker: hoe het verhaal ook afloopt, het wordt zeker filmwaardig en het zou me niets verbazen als er ergens al iemand is die dit verhaal exclusief vastlegt om de filmrechten te kunnen claimen. Het feit dat de mondiale pers op Ruinerwold is gedoken, is wat dat betreft een vingerwijzing. Dat betekent eeuwige bekendheid voor een dorp waar de bevolking actief en betrokken is, maar bijna altijd gewoon met de beide benen op de grond blijft staan. Dat alle talkshows van de landelijke televisie ‘Ruinerwold’ gisteravond als belangrijkste onderwerp hadden, compleet met lokale gasten, is alvast een voorbode van Ruinerwold The Movie. Wie weet krijgen mensen uit de buurt een rol in deze film.

Het is nu vooral te hopen dat geen al te gekke dingen worden ontdekt en dat de gezinsleden op de een of andere manier een normaal leven kunnen oppakken. Echter, we verbazen ons nu nergens meer over na de bizarre vondst aan de Buitenhuizerweg vlak bij Berghuizen.

Peter Nefkens

Reacties