Pluim voor organisatie Oktoberfest Alteveer

Alteveer – Er was in het voortraject veel te doen over het Oktoberfest in Alteveer, maar zaterdag bleek dat de organisatie zijn zaakjes goed voor elkaar had. Met liefst 3.500 bezoekers barstte de immense tent aan de Jan Haarstraat bijkans uit zijn voegen, maar de sfeer was opperbest en er deden zich geen vervelende incidenten voor. 

Mooi voor de organisatie, voor de artiesten en voor het publiek. Want ze kwamen van heinde en verre naar Alteveer toe en allemaal in de typische kledij die bij een Oktoberfest hoort: lederhosen en Dirndljurkjes. Meiden de lange haren in een vlecht, de mannen net Tiroler hoedjes en allen met een flinke pul bier in de hand. Van stevig plastic, voor de veiligheid.

Achtbaan

De organisatie onder leiding van Johan Sok verdient een dikke pluim, want het was bijna een achtbaan waarin deze mensen hebben gezeten. Twee jaar geleden barstte de kritiek op de overlast van het feest los. Geluidsoverlast, dronken volk en wildplassers in het dorp. Vorig jaar werd al strenger toegezien op de feestgangers door preventieve alcoholcontroles bij de ingang, helaas klommen er toen een paar idioten in palen van de feesttent in er uit te vallen. Wéér negatieve publiciteit over een feest dat inhoudelijk van goede kwaliteit is.

Er kwamen weer klachten van mensen, die de negatieve berichten aangrepen om het Oktoberfest in Alteveer de nek om te draaien. Er moest veel overlegd worden met de gemeente. De organisatie besloot op een gegeven moment zelfs naar Slagharen te verkassen, maar dit ging uiteindelijk niet door. Mooi voor Alteveer, want met dit grootste Oktoberfest van Noord-Nederland wordt het dorp positief op de kaart gezet. Het geeft aan dat Alteveer en Kerkenveld verre van saaie dorpen zijn waar niets te doen is. Sterker nog, evenementen als het piratenweekend met autoblubbering, het eigen dorpsfeest van een week lang én het Oktoberfest, geven sjeu aan het tweelingdorp. Als er niets te doen is, wordt er ook geklaagd en trekken de jongeren sowieso weg. Nee, een groep mensen in Alteveer en Kerkenveld  doet er van alles aan om de boel leefbaar te houden. Daar draagt een jaarlijks Oktoberfest aan bij, ook al geeft een dergelijk feest altijd wat tijdelijke overlast voor een bepaalde groep inwoners. De organisatie is zich dat goed bewust en stuurde niet voor niets vrijwilligers op de fiets de nacht in om ook de uittocht van feestgangers in goede banen te leiden. En er werd nauwgezet op de decibellen gelet. Activiteiten geven een dorp kleur en houden de boel levendig. Niemand zit op een doods dorp te wachten.

Peter Nefkens

Reacties

Cookieinstellingen