Waarschuwing voor uiterst giftige paddenstoel

Groene knolanemiet.
Groene knolanemiet.
Foto: Okko Vos

Ruinen – Voor de liefhebbers van paddenstoelen is het een geweldige periode: door de natte weersomstandigheden groeien ze bijna explosief. Alleen brengt dat wel een gevaar met zich mee, zo waarschuwt vrijwillig boswachter Okko Vos vanuit het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Er zitten ook groene knolanemieten bij en die zijn uitermate giftig. Ze zijn onder meer aan de rand van Vakantiepark De Wiltzangh in Ruinen.

‘Door de droge zomer en de regen van de laatste tijd zie je veel Groene knolamanieten. De groene knolamaniet is een uiterst giftige paddenstoel en wordt beschouwd als één van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Het eten van één exemplaar kan reeds leiden tot een fatale vergiftiging. Niet voor niets wordt hij in het Engels “death cap” (hoed des doods) genoemd. De eerste verschijnselen treden pas na een 12-tal uur (soms zelfs 48 uur) op’, waarschuwt Vos.

Ongevallen

De Groene knolamaniet is verantwoordelijk voor het merendeel van de dodelijke ongevallen door het eten van in het wild geplukte paddenstoelen.

Doordat deze paddenstoel in de verschillende ontwikkelingsstadia kan lijken op andere, eetbare, paddenstoelen (bv champignon) is een vergissing snel gemaakt. ‘Pas op met plukken van paddenstoelen. Weet zeker wat je doet. Ik laat paddenstoelen staan, ze hebben ook een belangrijke functie in de natuur’, adviseert de boswachter.

Wie van mooie foto’s van paddenstoelen houdt, doet er goed aan op Facebook de bijdragen van Okko Vos eens te bekijken.

Reacties

Cookieinstellingen