Schaapskudde Ruinen keurig door de keuring

Nieuws uit Drenthe.
Nieuws uit Drenthe.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen – ‘De schaapskudde van stichting Het Drentse heideschaap is een mooi ontwikkelde kudde met veel variatie.’ Dat meldt het keuringsrapport van de Nederlandse Fokkersvereniging Het Drentse Heideschaap.

‘De kudde oogt sterk en gezond, het management en het jaar rond beleid werpt zijn vruchten af. De nieuwe huisvesting speelt daar een belangrijke rol in en dat is goed om te zien’, aldus de keurmeesters.

De schaapskudde Ruinen is een kudde met stamboek Drentse Heideschapen, vandaar de keuring. Het is volgens de trotse herder Michiel Poelenije een ras wat uitermate geschikt is voor het begrazen van heidegebieden, zoals het Nationaal Park Dwingelderveld. De Schaapskudde Ruinen begraast hiervan zo’n 450 hectare.

Stamboekkeuring

Ieder jaar vindt een stamboekkeuring plaats waar door twee of drie keurmeesters van de Nederlandse fokkersvereniging Het Drentse Heideschaap gecontroleerd wordt of de ooien en dek-rammen nog voldoen aan het beeld wat past bij het oude ras. De dek-rammen, die in oktober de ooien mogen dekken, werden allemaal individueel beoordeeld. Keuringsitems zijn onder andere de kop, de neus, de horens, de rug, de staart, het beenwerk, de vacht, de ontwikkeling en het type. Enkel goedgekeurde rammen worden ingezet, rammen worden veelal geruild met collega fokkers en -kuddes, dit om te voorkomen dat er inteelt plaats vind.

De kudde van momenteel ruim 400 ooien is goed voor ongeveer tien procent van het gehele aantal goedgekeurde ooien binnen het stamboek. Het totaal beeld van de kudde werd beoordeeld, daarnaast werden twaalf ooien van diverse leeftijden individueel beoordeeld. Zo komen eventuele verbeter punten binnen de kudde naar voren. Er werd wel gezegd dat er wat oudere ooien zijn, die nog wat grof zijn. De jongere aanwas is in het algemeen van het juiste type. Momenteel zorgen de rammen voor het nageslacht, dat medio maart 2020 geboren gaat worden. De nieuwe schapen zijn dan op de jaarlijkse lammetjesdag te bewonderen, volgend jaar op zondag 5 april van 11.00 tot 15.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen