Provinciale Staten willen finale Skills in Drenthe

Woningbouw kan weer op gang komen.
Foto: Artizzl Media

Assen – In Drenthe moet de landelijke finale van de vakwedstrijden van Skills worden gehouden. Alle fracties in Provinciale Staten van Drenthe willen dat het college onderzoekt of Drenthe in 2021 of 2022 de host kan zijn voor Skills Talents voor VMBO en Skills Heroes voor MBO leerlingen. Daarom dienen zij 9 oktober een motie in die daartoe oproept.

De fracties constateren unaniem dat ook in Drenthe sprake is van havoïsering en dat kinderen en ouders minder graag kiezen voor het (V)MBO. De beeldvorming is niet zo positief, terwijl een goede vakman of vakvrouw heel eerzaam is en de arbeidsmarkt staat te springen om vakmensen.

Initiatiefnemer Statenlid Annigje Udinga van VVD Drenthe: ‘We vinden het belangrijk voor de Drentse economie dat er voldoende gekwalificeerde vakmensen zijn. Een half miljoen studenten wordt opgeleid voor meer dan 500 verschillende beroepen. Het zijn de mensen die Nederland vormgeven. Harde werkers, die echter niet altijd de waardering krijgen die ze verdienen. Daarom moeten we toekomstgericht beroepsonderwijs en vakmanschap promoten. Zodat talenten worden ontdekt en jongeren kunnen excelleren in hun vak. Deelnemers krijgen een beter beeld van beroepen. Ze worden enthousiast over hun vak en inspireren andere jongeren. Met vakwedstrijden wordt er positieve (media-) aandacht voor het vak gegenereerd.  Op deze manier zetten we als provincie in op een optimale samenwerking van onderwijs, overheid en bedrijfsleven.’

Talents

Skills Talents zijn vakwedstrijden voor het VMBO. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren. In Drenthe doen onder meer het Drenthe College, AOC Terra, het Alfa College en Stad en Esch al met teams mee aan de wedstrijden op provinciaal en landelijk niveau. In Drenthe heet het team de Drenthe Dragons. Tijdens de landelijke finale van Skills Talents, die anderhalve dag duurt, wordt op zestig verschillende disciplines gestreden, zoals horeca, techniek, bouw, bloemwerk, installatietechniek, tuinaanleg of zorg.

Heroes

Skills Heroes voor het MBO start met voorrondes op de eigen school waarvoor WorldSkills Netherlands de wedstrijdopdrachten ontwikkelt samen met de ROC’s. De opdrachten worden ontwikkeld op basis van de kwalificatiedossiers en zijn persoonlijk. De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden, waarbij zij strijden tegen studenten van andere MBO-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse MBO-instellingen in het land.

Finale

De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale, waar bepaald wordt wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied. De finale duurt drie dagen en wordt volgend jaar gehouden op  4, 5  en 6 maart in het WTC Expo in Leeuwarden. Er komen zo’n 15.000 bezoekers op 1 of meer locaties. De student die Nederlands kampioen wordt, mag door naar de Europese en/of Wereld kampioenschappen.

Reacties