Kinderen leren peren kopen en plukken

Perenplukfoto uit 2016.
Foto: Artizzl Media

Ruinerwold – Kinderen worden dit jaar als nooit tevoren bij de perenpluk in Ruinerwold betrokken. Het Stoofperenfeest, zoals de dag sinds enkele jaren wordt genoemd omdat er veel meer is te doen dan alleen peren veilen, wordt opgeluisterd met een veilingmeester voor kinderen.

Jeugdveilingmeester Ronald Buld begint met de kinderen aan de andere kant van de Dokter Larijweg (nummer 171) met het veilen van de perenbomen, uiteraard op een wijze die past bij de jeugd. Frans Bork is sinds jaar en dag de opperveilingmeester van de perenpluk en begint ook dit jaar weer aan het begin van de weg op nummer 1. Beide veilingen beginnen om 9.00 uur.

Kinderveilingmeester Ronald Buld.

De Perenpluk voor kinderen is bedacht om de jeugd kennis te laten maken met het systeem van veilen, maar ook wat er bij komt kijken om de peren uiteindelijk te plukken en wat je kunt doen met deze peren. De kinderen leren dus ook echt te bieden op een boom, samen met hun ouders of begeleiders kunnen ze daarna gaan plukken.

Kindererf

Kinderveilingmeester Buld loopt niet de gehele Larijweg af, dat is een beetje te veel van het goede, maar hij gaat door tot nummer 153, niet geheel toevallig het Kindererf waar van alles voor de jeugd te doen is, zoals een springkussen, ponyrijden en spelletjes.

Op verschillende erven is er dit jaar live-muziek. Terwijl de mensen staan te plukken en schudden aan de bomen, is op zes boerenerven aan de lange weg van alles te doen. Er staan kramen met lekkernijen, proeverijen en leuke koopjes. Ook zijn er kleine kinderactiviteiten en workshops te vinden.

Nieuw dit jaar is het centrale parkeerterrein in Oosteinde, op de hoek van de Dokter Larijweg en de Hesselterweg. Vooral handig voor mensen die het plukken aan anderen overlaten. Vanaf dit terrein kunnen bezoekers met de Heen-en-Peer en de retro-busjes van Tralalaluna van de ene halte naar de andere rijden, of te voet en met de fiets de weg verkennen. Ook zijn er nog enkele bijzondere vervoersmiddelen geregeld. Parkeren kost drie euro, de personen krijgen een stempel voor gratis pendelvervoer voor maximaal vier personen.

Perenplukstokken

Op de Dokter Larijweg staan in totaal zo’n slordige dertienhonderd perenbomen, die allemaal geveild worden. Vervolgens gaan de kopers van de bomen aan de slag met ladders, zeilen, speciale perenplukstokken en worden de geoogste peren in kratten of emmers gestopt. Van de peren kan niet alleen een perencake gebakken worden, maar ze kunnen ook heerlijk gestoofd worden.

Verder is er Open Huis bij zorgboerderij De Larijhoeve, valt onderweg van alles te lezen en leren over de verschillende peren en staat halverwege de Larijweg staat de pomologische vereniging met informatie.

Reacties