Honderden boeren uit de regio naar Den Haag

Masja Mooren en twee dochters met de koning.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen/Ruinerwold – Minstens tweehonderd tractoren vertrekken de komende nacht vanuit Rogat en Friesland naar Den Haag. Dat gebeurt in één lang lint over binnenwegen, zes uur later volgen de bussen met boze boeren uit heel Drenthe. De actie is onderdeel van de landelijke actie van Farmers Defence Force en Agractie.

De agrarische ondernemers in Nederland voelen zich weggezet worden als grootse milieuvervuilers. Dat is niet iets van de laatste maand, maar van de afgelopen jaren. Plannen van D66 om de veestapel gewoon maar even te halveren, maar ook de discussies rond uitstoot van stikstof en kooldioxide worden wat de boeren betreft teveel op hen afgewenteld. Het rapport van oud-minister Johan Remkes, dat woensdag naar buiten kwam, bracht veel boeren een hele slechte nachtrust. ‘Het voelt oneerlijk. Wij willen allemaal meewerken aan een beter milieu, maar we hebben het gevoel dat wel heel makkelijk naar de boeren wordt gewezen als grootste vervuilers’, zegt boerin Bianca Middelveld uit Pesse boos. ‘Natuurlijk nemen we veel ruimte in beslag, maar er wordt wel eens vergeten dat we ook heel veel CO2 uit de lucht halen, dat is nodig om te groeien. Boeren onderhouden sloten en natuurgebieden, maar daar horen we niemand over.’ Boos vult ze aan dat de luchthavens geen strobreed in de weg wordt gelegd bij uitbreidingen. ‘Lelystad heeft nu ook al groen licht vanuit Brussel gekregen.’ Dat de boeren ervoor zorgen dat Nederland te eten heeft, weten volgens haar ook steeds minder mensen.

Pittig protest

Alle reden voor een pittig, maar wel vriendelijk protest in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen die op de boeren neerdalen. De werktuigenvereniging Ruinerwold is zeer actief in het ronselen van actievoerders, zo blijkt uit de Facebookpagina. ‘Er is redelijk wat animo voor’, zegt een strijdvaardige Gerbrand Gol uit Ruinerwold. Tussen de bedrijven door wordt de actie op touw gezet. ‘Maar de maïs moet vrijdag ook nog binnengehaald worden’, zegt een boer uit Nijeveen.

Onder de actievoerders is ook Masja Mooren, die samen met haar man Tom een bedrijf heeft in Ruinen. Vorige week woensdag kreeg de in het roze gehulde Masja met haar twee dochters volop aandacht van het koninklijk paar tijdens het bezoek aan Veeningen. En dat terwijl het erop leek, voordat het koninklijk paar arriveerde, dat Masja en haar dochters helemaal niet bij de hekken mochten staan. Masja had namelijk een drie meter groot groen kruis meegenomen als symbool voor de situatie waarin hun bedrijf verkeert. Het kruis mocht ze niet verder meezeulen, maar een protestbord werd oogluikend toegestaan.

Verrassing

De verrassing was groot toen de koning en koningin vanuit de bus als eerste naar het roze drietal liep en uitgebreid in gesprek ging. Dochter Liza kon haar tekening kwijt bij de koning, Masja mocht tot haar eigen verrassing zelfs een brief met een noodkreet aan Koning Willem-Alexander overhandigen. ‘Ik kom in nood bij jullie om hulp te vragen. Vijf jaar geleden zijn wij begonnen met koeien melken in Ruinen Drenthe. Hier hebben we 5,5 jaar geleden een oud leegstaand bedrijf gekocht en opgeknapt. Onze familie hebben we in Zuid-Holland (Rijpwetering) achtergelaten. We hebben vier jonge dochters van 1 tot 9 jaar. In 2015 kwam voor het fosfaatrechtenstelstel de peildatum, voor ons in de opstart met toen 35 koeien aan de melk, geen beste dag’, schrijft Masja in de brief.

De stal van de familie Mooren is geschikt voor negentig koeien. ‘Onze berekening bij de bank was erop gemaakt om wel de stal vol te maken in de loop der tijd, maar niet met spoed. Nu met de fosfaatrechten mogen we maar 42 koeien houden en dit trekken we niet.’ Probleem van het bedrijf is dat ze niet als starter worden gezien, daarover loopt nu een rechtszaak. ‘Zullen ze ons nu wel eerlijk behandelen en vooral binnen korte termijn duidelijkheid geven?
Wij trekken dit niet lang meer’, schrijft een verdrietige Masja. ‘Ons bedrijf staat op het punt van omvallen, terwijl wij niets verkeerds doen. Is dit de manier om behandeld te worden?’

Reacties