Gemeenteraad blijft optimistisch over financiën

Gemeentehuis De Wolden.
Gemeentehuis De Wolden.
Foto: Kim Stellingwerf

Zuidwolde – De gemeenteraad van De Wolden raakt niet in paniek door de forse duikeling in het rood. Van de begrote 283.000 in de plus naar bijna acht ton in de min over 2019, zoals uit de bestuursrapportage blijkt. Volgens de raad is dit echter een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen met dank aan de systematiek van de uitkeringen van Rijkswege.

Albert Haar (D66) wees erop dat het vorig jaar net zo was: ‘Toen leken we af te stevenen op zes ton tekort en bleek bij de jaarrekening dat we anderhalf miljoen in de plus stonden.’ Wat Haar betreft moet er iets veranderen in de manier waarop het Rijk de bedragen richting gemeente vaststelt. ‘Op deze manier kunnen we begrotingstechnisch niet uit de voeten.’ Inmiddels is de zogeheten ‘septembercirculaire’ van het Rijk al binnen en doorgaans geeft die weer reden tot juichen. ‘Deze wordt nu doorgerekend, maar het is voor ons bijna onmogelijk om goede ramingen te maken. Wij doen dat in ieder geval op basis van  eigen ervaring en analyse’, reageerde financieel wethouder Jan van ’t Zand.

Geen paniek

De wethouder temperde echter wel het optimisme van de gemeenteraad. ‘Geen paniek is het devies, maar ik spreek hier toch mijn zorgen uit. Het wordt dit jaar toch een stukje moeilijker’, voorspelde Van ’t Zand. Zijn partijgenoot in de raad, Harold Benning van Gemeentebelangen, ging daar deels in mee. Volgens hem komt een herverdeling van het Gemeentefonds vooral ten goede aan steden. Jaap Wiechers stelde namens de ChristenUnie vast dat de zorgen in De Wolden een stuk kleiner zijn dan in omliggende gemeenten. CDA’er  Karin Brouwer uitte haar zorgen en benoemde de meevallers die er ook waren als eenmalige voordeeltjes. Mark Turksma (PvdA) maakte een klein voorbehoud. ‘Maar we zitten er strak op en onze gemeente kan er wat beter tegen. Ook als zou blijken dat we aan het eind van het jaar tegen een verlies aankijken, dan hebben we nog altijd de 1,3 miljoen die we vorig jaar in de reserves hebben gestopt. Daar zijn reserves voor.’ Er was wel zorg over bijvoorbeeld de rode cijfers in de jeugdzorg, zo merkte Marcel Hulst (VVD) op.  ‘Dat kunnen we niet jaarlijks volhouden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen