Juridisch adviesbureau: CBR in gebreke stellen helpt

O&dG helpt.
O&dG helpt.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde/Steenwijk – Zo onderhand heeft iedereen er wel van gehoord: de wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn schrikbarend lang. ‘Het CBR geeft aan dat een verlenging waarvoor een gezondheidsverklaring of keuring nodig is wel 4 tot 5 maanden kan duren. In onze praktijk zien wij echter niet zelden wachttijden van een halfjaar en langer’, zegt Douwe Oosterveen van Oosterveen & de Groot (O&dG) in Steenwijk.

Sinds enkele weken biedt O&dG brieven aan die gedupeerden aan het CBR kunnen sturen wanneer de verlenging van het rijbewijs na het insturen van een ‘Eigen verklaring’ of ‘Gezondheidsverklaring’ (te) lang op zich laat wachten. ‘En met succes’, zegt Oosterveen. ‘Wij horen van veel van onze cliënten dat ze erg snel, soms zelfs al de volgende dag, bericht ontvangen van het CBR. De redenen voor cliënten om een brief bij O&dG te bestellen zijn er veel. Zo zijn er de professionele chauffeurs voor wie dreigt dat ze hun beroep niet meer kunnen uitoefenen. Maar het zijn ook ouderen voor wie de auto als vervoermiddel belangrijk is om niet in een sociaal isolement te raken, of die de auto hard nodig hebben voor ziekenhuisbezoek. En dan zwijgen we nog over al die andere mensen die vanwege een chronische ziekte als diabetes of een hersenaandoening niet zomaar voor een verlenging even naar het gemeentehuis kunnen’, voert Douwe Oosterveen aan.

Voor al deze mensen geldt dat ze tot wel een halfjaar kunnen wachten op antwoord wanneer ze niet iets ondernemen. Dat is tenminste wat het CBR aangeeft. Het sturen van een juridische brief om het CBR in gebreke te stellen blijkt het proces volgens Oosterveen enorm te versnellen. ‘En dat kan al na vier (!) weken nadat u uw verklaring heeft ingediend.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen