Hendrik-Jan Scheper overleden

Ruinen – In zijn woonplaats Ruinen is dinsdag op 76-jarige leeftijd Hendrik-Jan Scheper overleden. De immer actieve Ruiner had net vorig voorjaar besloten het wat rustiger aan te doen bij het bereiken van zijn 75ste verjaardag.

Hendrik-Jan Scheper werkte bij slachterij Murris, volgde zijn vader op als uitvaartleider, was kapitein op een rondvaartboot in Giethoorn en was jarenlang raadslid voor de fractie van Gemeentebelangen. Scheper leed aan de ziekte van Parkinson, maar is plotseling overleden.

Hendrik-Jan was een echte Ruiner, woonde wel even in Meppel, maar heeft 56 jaar aan de Meppelerweg gewoond in de door zijn vader gebouwde woning. Hij werd ooit afgekeurd als postbode vanwege een lui oog en belandde bij de CLM in Meppel als facturist. Dat Scheper goed was met getallen, was al snel duidelijk. ‘We hadden nog geen telmachine, ik deed alles uit het hoofd. Ik schreef in vier dagen een balpen leeg. Dan kreeg je geen nieuwe pen, maar een vulling’, vertelde hij vorig jaar mei in een interview in de Meppeler Courant.

Murris

Twaalf jaar werkte de Ruiner bij Murris, de laatste anderhalf jaar bij de vleeswarenfabriek in Wolvega. Voor het CBS reed Hendrik-Jan het hele land door, ging hij op onderzoek bij overheden, grote bedrijven en de belastingdienst. Hij werkte voor de afdeling Basisonderzoek en moest verplichte onderzoeken doen.

Met 57,5 jaar ging hij met pensioen om jongere collega’s voorrang te verlenen en dat gaf hem alle tijd om zich voor de maatschappij in te zetten. Het stembureau bij verkiezingen, De Laatste Eer en het Rode Kruis. Hendrik-Jan Scheper was erbij toen in Bovensmilde een school door Molukkers bezet werd en ook toen de Molukse treinkapers in de jaren zeventig zich overgaven. Uitvaartvereniging De Laatste Eer was sinds 1969 het terrein van Hendrik-Jan geweest, tot zijn afscheid op 26 april 2018.

Hendrik-Jan zat ook namens Gemeentebelangen in de raad van De Wolden en was tot 21 maart 2018 lid van een stembureau. De uitvaart van de aimabele Ruiner is zaterdagmiddag in de Reestborgh in Meppel.

Reacties