Inwoners Zuidwolde gaan uitdaging in Nepal aan

Drie van de Zuidwoldigers die de reis aandurven.
Foto: Lo Dijkstra

Zuidwolde – Een groep van negen personen vertrekt zondag naar het dorp Tinje in de streek Upper Dolpo in Nepal. Hier wordt op 7 oktober een klein medisch centrum geopend dat door Upper Dolpo Stichting Zuidwolde mede gefinancierd is.

Onder de deelnemers zijn Jan en Ouren Nikkels, Hans Nijzingh en Reinier Havinga, inwoners of voormalig inwoners van Zuidwolde. Om het dorp te bereiken, moeten ze een krankzinnige reis maken waarin ze, op de heenweg, twaalf dagen moeten lopen. In de route dienen enkele hoge passen van maximaal 5.600 meter bedwongen worden. Onderweg liggen diverse gevaren op de loer, waarvan de hoogteziekte het meest gevreesd wordt.

Kindersterfte

Dat deze reis gemaakt wordt, heeft alles te maken met Upper Dolpo Stichting Zuidwolde. Initiatiefnemer Jan Nikkels, voormalig huisarts in Zuidwolde, maakte in 2010 een reis naar Nepal en kwam daar uiteindelijk in het dorpje Tinje in Upper Dolpo terecht. Met eigen ogen zag hij de armoede waarin de mensen er leven, dat de kindersterfte er hoog is en dat er totaal geen voorzieningen waren, laat staan medische. Ook constateerde hij dat de mensen er weinig tot geen hulp kregen van de regering. Het greep hem erg aan. Het gevolg was dat hij in 2014 de genoemde stichting in Zuidwolde oprichtte. Reinier Havinga werd voorzitter.

Ontdekkingsreis

Ondertussen heeft Jan Nikkels de reis naar Upper Dolpo al vier keer gemaakt. Na de eerste ‘ontdekkingsreis’ was hij er twee keer om een medisch kamp te houden. In de paar dagen dat hij er was, kon hij de meest noodzakelijke medische hulp bieden. De stichting begreep dat dit niet voldoende was. Er werd ingezet op het bouwen van een klein medisch centrum en een eenvoudige stroomvoorziening. Havinga: ‘Hier is in 2016 mee begonnen en het gebouw is nu klaar. We gaan er daarom nu ook naartoe om de opening mee te maken en om te zien wat het de bevolking brengt.’

De afgelopen jaren zijn meerdere acties voor dit doel georganiseerd. Hieronder waren ook monsterfietstochten dwars door Nederland. Al met al brachten deze rond de 80.000 euro op. Door een actie van Wilde Ganzen, dat door kleinschalige projecten te steunen de armoede elders in de wereld bestrijdt, werd dit bedrag met nog eens 40.000 verhoogd.

Wie meer over de stichting wil weten kan kijken op www.upperdolpo.nl en financiële steun kan op NL12RBRB0917894618

Reacties