Beschilderde klompen gaan hele wereld over

Roos Feijen beschildert klompen.
Foto: Artizzl Media / PeterNefkens

Veeningen – Het begon als een vriendendienst, het beschilderen van klompen voor bekenden. Zoals zo vaak liep het wat uit de hand voor de 44-jarige Roos Feijen uit Veeningen. De hobbyboerin laat haar creativiteit de vrije loop in haar atelier, met uitzicht op de landerijen. Succes verzekerd.

Roos werkte bij de oude dierentuin in Emmen als dierverzorger van de grote dieren, zoals de neushoorns en de nijlpaarden, daarnaast had ze samen met haar man John Boer een boerderij aan de Sjoert in Zuidwolde. Tot daar een forse brand uitbrak en de familie dankzij de alarmeringen van hun paard Dajo op tijd wakker werden. Zij bleven ongedeerd, maar het was gedaan met het boerenbestaan. Tel daarbij op het ontslag in Emmen na een reorganisatie en het is verklaard waarom Roos aangeeft dat waar haar hart lag – de dieren – haar is afgenomen.

Kunstenaar

Ze zaten niet bij de pakken neer en hebben met hun jongens aan de Markeweg in Veeningen een nieuw bestaan opgebouwd. Natuurlijk met wat dieren, waaronder de ereplaats voor Dajo. Roos heeft het razend druk met de administratie van het bedrijf van John en vindt haar ontspanning in de creatieve hoek. ‘Dat heb ik van mijn vader geërfd, dat is echt een kunstenaar. Wat hij met zijn ogen zag, maakten zijn handen. Hij was handenarbeidleraar en zo kreeg ik ook de kans om met de handen bezig te gaan’, vertelt Roos met liefde.

Via Facebook werden de klompen van Roos Feijen wereldberoemd in de regio De Wolden, inmiddels gaan ze zelfs naar verre oorden overzee. ‘Het beschilderen kost best veel tijd, vooral tractoren. Beesten zijn voor mij een grote uitdaging, vooral door de rondingen van de klomp. Als het dan lukt, beleef ik er veel plezier aan. De meeste mensen hangen dergelijke klompen trouwens op aan de muur, ze vinden het zonde om ze te gebruiken.’

 

Reacties