Toerist verrast door Drenthe deze zomer

Fietsen in Drenthe.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Toeristen die deze zomer voor het eerst een bezoek aan Drenthe brachten, zijn volop verrast. Raymond Beerendonk van de Reeënwissel in Hoogersmilde ontving veel nieuwe gasten: ”Toeristen die de provincie voor het eerst bezoeken, zijn echt aangenaam verrast door Drenthe.”

Yvonne Cornax van Marketing Drenthe hoort dit geluid vaker van ondernemers. En afgelopen zondag in de uitzending van 3 op reis kwam die verwondering over onze Oerprovincie ook heel mooi naar voren. Volgens de filmmakers kun je in ons mooie oorspronkelijke landschap nog echt tot rust komen in een wereld vol hectiek.

Relaxen in Drenthe

De zomervakantie in Noord-Nederland is weer ten einde. Marketing Drenthe peilde bij meer dan 100 ondernemers hoe deze zomervakantie is verlopen. “We hebben de officiële cijfers nog niet”, meldt Yvonne Cornax, “maar de ondernemers zelf zijn positief over hun bezetting. Er wordt veel aangegeven dat de bezetting gelijk aan of zelfs nog iets beter is dan vorig jaar.  In 2018 hadden we een hele goede zomer met ruim 2 miljoen overnachtingen in juli en augustus.” Het weer speelt daarbij een belangrijke rol, melden de campingeigenaren. Na een hele warme zomer in 2018 bleek het weer tijdens de zomervakantie 2019 ook veelal goed. Bezettingen op de bungalowparken lag deze zomer tegen de 90% en op de campings ver boven de 70%, met uitschieters naar 100%.

Mammoet trekker

De goede zomer van 2018 zorgde dit jaar voor veel terugkerende bezoekers. Dina Vos van het Voshuijs in Ellertshaar kreeg ook veel terugkerend bezoek. Bovendien herkent zij de verwondering van bezoekers over de provincie: “De omgeving doet echt iets met ze, ze gaan ontspannen weer naar huis”. Er waren deze zomer dan ook veel activiteiten te beleven, zoals in Borger waar theaterspektakel de Mammoet momenteel draait. Veel ondernemers uit de directe omgeving zien dit duidelijk terug in hun bezettingscijfers. Zo geeft Simone Meijer van het Buytenhof aan dat Mammoet echt een trekker is. Ook Anton Zwart van Eeserhof beaamt dit: “Mammoet heeft bij ons zeker geleid tot meer bezoek.”

Vlamingen

Verder blijft fietsen volgens veel ondernemers één van de activiteiten die gasten graag ondernemen. Opvallend is dat ook steeds meer Vlamingen ontdekken dat Drenthe mooi is om te fietsen, zo stelt Arjan van Son van Hotel Norg. Hij ziet in zijn bedrijf een duidelijke groei van het aantal Belgische gasten dat naar Drenthe komt om te fietsen. Marketing Drenthe voert eveneens actief campagne op de Duitse en Vlaamse markt, aldus Cornax. Op de Landal parken was deze zomer ook een duidelijke groei van Duitse bezoekers te zien.

Dat het staartje van deze zomer nog een aantal mooie zonnige dagen in petto heeft en de heidevelden momenteel prachtig in bloei staan, zorgt voor het laatste eindsprintje van deze zomer.

Reacties