Bijna vijftig deelnemers aan optocht in Ruinen

Optocht 2018
Optocht 2018
Foto: Jans Schulting

Ruinen – Met dertig aangemelde wagens en zeventien loopgroepen krijgt de jury van de optocht in Ruinen zaterdag een zware kluif voor de kiezen. De wagenbouwers hebben nog een paar dagen om hun creatie te perfectioneren, zodat het publiek op de Brink er ademloos naar kan kijken. Een jaarlijks hoogtepunt van het Runerfeest.

Vanaf negen uur in de ochtend worden de wagens verwacht voor de volgepakte tribune. Dat is voor veel van de deelnemers veel te vroeg, zeker omdat er vrijdagavond een feestavond met Ierse rock op het programma staat.

In Ruinen gaan ze van het ene feest in het andere, want na zes zeer geslaagde Brinkfestijnen werd de blik alweer snel gericht op het Runerfeest. Afgelopen vrijdag vond de inschrijving plaats voor de optocht en konden tevens de cd’s afgegeven worden door deelnemers aan ‘Hef Rune talent?’ Bij Brinkzicht konden ook passe-partouts gekocht worden, die toegang geeft tot het complete feest.

Meest origineel

Deze week gaat het dan echt gebeuren, met op woensdagavond de keuring van de  versierde straten en bogen. Vanaf 201.5 uur gaat een deskundige jury door het dorp om te zien wie het meest origineel is geweest. Donderdagavond kunnen de liefhebbers van spellen aan hun trekken komen in de feesttent. Klaverjassen, jokeren, darten en pokeren staan daar op het programma, waarbij de pokeraars al om 19.30 uur beginnen en de rest een halfuurtje later.

Voor de kinderen is er vrijdag vanaf 14.30 uur een kindermiddag met ‘Mars de Energiemaker’.  De jeugd kan tevens om 15.30 uur een half uurtje gratis gebruik maken van de botsautootjes, draai- en zweefmolen. ’s Avonds gaat de volumeknop ietsje verder open wanneer drie bands inhoud geven aan ‘Irish meets Rock’. Devolt, Alice Springs en Dirty Dog staan op het affiche, aanvang 21.00 uur.

Optocht

De zaterdagmorgen staat helemaal in het teken van de optocht: om 9.00 uur de keuring, om 11.00 uur de start van de tocht door het dorp en om 12.30 uur de prijsuitreiking in de feesttent met muziek van Smildeger Roet. Later in de middag kan iedereen even bijslapen, want pas om 21.00 uur is het volgende evenement: optredens van Millstreet en DJ Jeroen.

De hele zondag bruist het in de feesttent. Om 10.00 uur is er de quiz ‘terug in de tijd’ plus een optreden van Willem Spans, om 15.0 uur begint de talentenshow ‘Hef Rune talent?’ met om 17.00 uur ook optredens van KaramBam en Ellojay. Het einde van het Runerfeest 2019 wordt ingeschat op 22.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen