Hippisch Brinkfestijn met stratenconcours

De organisatie.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen – De Brink in Ruinen is op woensdag 7 augustus het decor van het eerste Hippische Brinkfestijn. Het vindt plaats in samenwerking met de organisatie van de oorspronkelijke Donkere Paardendagen en de stichting Promotie Ruinen. Het festijn omvat een stratenconcours voor tuigpaarden en Hackneys, alsmede een aantal shows. Bovendien is op zaterdag op dezelfde Brink het evenement Dier & Vertier.

De meest in het oog springende show is een Hazewindhondenrace. ‘Het is uniek voor Nederland dat die op straat plaatsvindt, maar het zand ligt er toch’, zegt Gert Boverhof namens de organisatie. Daarnaast is er een strodorp, staat muziek gepland en wordt het wekelijkse Brinkfestijntheater van Bakker Dekker op het zand in de concoursbaan opgevoerd.

Het Hippisch Brinkfestijn is een gevolg van een nauwe samenwerking tussen twee organisaties. ‘Wij waren al van plan om het concours dit jaar op de Brink te houden en hadden alles geregeld. Tot Promotie Ruinen bij ons aanklopte met het verhaal dat ze de zes Brinkfestijnen verschillende thema’s mee wilden geven. Toen hebben we het concours naar woensdag 7 augustus verplaatst’, legt medeorganisator Arne Borrel uit.

Paarse Paardendagen Ruinen

Bruisende boel

In de voorgaande jaren dat het stratenconcours werd verreden, lag de zandbaan op de Westerstraat. Nu is de Brink van Wester- tot Oosterstraat het decor. De deelnemers kunnen hun wagens weer stallen op De Kaamp en centraal punt is het oude gemeentehuis met de terrassen van de restaurants De Burgemeester en Het Wapen van Ruinen. Met de activiteiten die normaal al tijdens het Brinkfestijn plaatsvinden, zoals tientallen kramen en het theater, en de muziek na afloop van het concours, wordt het een bruisende boel.

Het sportieve gedeelte belooft ook veel goeds, want alle acht rubrieken zijn volgeboekt. ‘Stratenconcoursen worden zeldzaam, in het Noorden zijn ze alleen nog maar in Rolde, Workum en Ruinen’, meldt Boverhof. Vrij uniek dus, net als de race met hazewindhonden. Dat is geen echte wedstrijd, maar vooral voor de show om te laten zien hoe hard honden kunnen rennen. Andere shows zijn van dressuur-amazone Anouk Noorman alsmede van tandem-pony’s, die een sterk staaltje mennen laten zien. Het is de bedoeling dat Drentse Heideschapen van de plaatselijke schaapskudde ook nog over de baan marcheren.

Dier & Vertier

Op zaterdag komen niet alleen paarden naar de Brink, maar ook tal van andere ‘dieren met een verhaal’. Volgens Arne Borrel wordt het meer een showmiddag, geschikt voor jong en oud. ‘We laten allerlei verschillende paardenrassen zien, diverse koeienrassen, alpaca’s, schapenrassen, varkens en geiten, maar er is ook een roofvogelshow. Er zijn tevens mensen die een en ander kunnen vertellen over de dieren.’

Voor kinderen is daarnaast ook volop vertier op de Brink, met springkussens, een clown en een schminkstand. Voor de jeugd valt ook iets te winnen, wanneer ze vragen van de puzzeltocht hebben beantwoord. Het gaat dan om vragen over de dieren, maar ook over Ruinen en de Mariakerk. Als ludiek extraatje is er een wedstrijd wie de ‘meest luie sporter van Ruinen’ wordt. ‘Dat is voor jongeren die vooral niet sporten, die kunnen zich nu een keer bewijzen’, lacht Arne Borrel.

Middenveld

De activiteiten die Gert Boverhof, Arne Borrel en nieuwkomer Natascha Halbertsma organiseren, zijn een opmaat naar de organisatie van de Middenveld-activiteiten volgend jaar. De ‘oude gemeente Ruinen’ is aan de beurt. De Middenveldtentoonstelling bestaat al decennialang, waarbij de oude gemeenten Hoogeveen, Beilen, Westerbork, Ruinen en Zuidwolde elkaar op verschillende onderdelen bevechten.

Het Hippisch Brinkfestijn van woensdag 7 augustus begint om 17.30 uur, al eerder die middag zijn er de normale activiteiten. Dier & Vertier is zaterdag 10 augustus van 15.00 tot 21.00 uur.

Reacties