Werkgroepen praten mee over oversteken in N375

Inloopavond. 4 juli 2019.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen – De oversteken in de N375 bij Gijsselte en Berghuizen worden uitgevoerd met een tunnel voor het verkeer. De voorlopige schetsen die donderdagavond in dorpshuis ‘t Neie Punt werden gepresenteerd, brachten vooral wat betreft de overgang bij Gijsselte de tongen alweer in beweging. Werkgroepen met bewoners erin praten mee over de uiteindelijke plannen.

‘Ik heb alle geluiden wel gehoord’, concludeerde verantwoordelijk wethouder Mirjam Pauwels na afloop. ‘Mensen die het er helemaal niet mee eens zijn, zeer kritische geluiden, maar ook mensen die er blij mee zijn.’ Dat er in Berghuizen een tunnel komt, waar autoverkeer en fietsers naast elkaar doorheen kunnen, werd over het algemeen als een goed punt gezien. Vooral dat daar een oversteek blijft werd als winst genoemd.

Bij Gijsselte ligt dat toch wat anders. De huidige fietstunnel blijft bestaan en daarnaast komt een nieuwe tunnel die alleen voor autoverkeer bestemd is. Dat betekent echter dat fietsers de Gijsselterweg over zouden moeten steken, volgens actievoerster-van-het-eerste-uur Hennie Kuijer uit Ruinen geen verbetering. ‘Dan wordt de N375 veiliger, maar voor de fietsers uit Ruinen onveiliger’, betoogde ze. ‘Wij zorgen ervoor dat er een fietsvriendelijke oversteek komt’, bracht ambtenaar Gerard Velthuis daar direct tegenin.

Naast de twee discussierijke oversteken, zijn er nog drie andere oversteken waar wat aan gebeurt. De Slagenweg en de Defensieweg krijgen landbouwsluizen, die al in september worden aangelegd. Om bij de Ruinerveldweg zo’n sluis te realiseren, moet eerst aan kavelruil gedaan worden. In april 2020 kan daar de aanpassing gerealiseerd worden. Berghuizen is volgens planning in 2021 aan de beurt, Gijsselte moet in de eerste helft van 2022 af zijn.

 

Reacties