Inwoners De Wolden bovengemiddeld gehuwd

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Iets meer dan de helft van de inwoners van Drenthe is gehuwd (50,8 procent). In De Wolden is dat zelfs 54%. Het aandeel gehuwden ligt landelijk lager, want van alle Nederlanders is 46,1 procent getrouwd. Dit concludeert ThePerfectWedding.nl op basis van CBS-data.

Drenten trouwen minder vaak als ze in dichtbevolkte gebieden wonen. In de vier Drentse gemeenten met de hoogste bevolkingsdichtheid, wonen relatief gezien de minste gehuwde mensen. In Meppel, Assen en Emmen is minder dan de helft van de inwoners getrouwd. In Staphorst is liefst 60% van de inwobners gehuwd en daarmee staat deze gemeente bovenin trouwlustigste gemeenten van Nederland. Rond De Wolden zitten de buren dicht bij elkaar: Westerveld 53,8%, Hoogeveen 50,5%, Hardenberg 53,8%, Steenwijkerland 53,8% en Midden-Drenthe 53,4%. De gemeente Borger-Odoorn heeft het grootste aandeel gehuwde inwoners: 55 procent van de inwoners is er in het huwelijksbootje gestapt. Westerveld is de gemeente met de laagste bevolkingsdichtheid van Drenthe. Ook daar is de meerderheid van de bevolking gehuwd (53,8 procent).

Grote steden

In 2019 is in heel Nederland nog maar 46,1% van de bevolking met een leeftijd boven de 15 jaar getrouwd. In Amsterdam en andere grote steden blijkt dat zelfs nog minder. Van alle inwoners van onze hoofdstad is slechts 28,5% getrouwd.

Niet alleen in grote steden hangt de bevolkingsdichtheid samen met het aantal getrouwde inwoners per gemeente. Zo vind je juist in gemeenten met weinig inwoners per km², zoals in de gemeente Rozendaal, het grootste aantal getrouwde inwoners. Hier wonen slechts 56 inwoners per km² en daarvan is 62,5% gehuwd.

Reacties