Eduard Annen nieuwe taolschulte van Meppel

Eduard Annen.
Foto: HvdT

Meppel/Zuidwolde – Het Huus van de Taol heeft in elke Drentse gemeente een taolschulte. Eduard Annen is met ingang van deze zomer als taolschulte actief in Meppel. Hiermee is hij ambassadeur van de streektaal in deze gemeente.
Het werk van de taolschulte kan feitelijk verdeeld worden over drie hoofdtaken: Representeren (is het gemeentelijke gezicht); Controleren (aan de bel trekken als de streektaal in enig opzicht geweld wordt aangedaan); Organiseren van activiteiten (zoals voorlezen op basisscholen in meertmaond-streektaolmaond).

Eduard Annen is zeker geen onbekende voor de mensen in Meppel. Voor Sterk Meppel zit hij in de gemeenteraad. Onlangs nog heeft Eduard het nieuws gehaald, doordat hij in een raadsvergadering de brief van Drents op Stee aan de orde stelde, waarin deze actiegroep de mogelijkheid tot het plaatsen van Drentstalige plaatsnaamborden aan de orde stelde. Dit had als resultaat dat er zinvol en op inhoud over het belang van streektaal gepraat werd in de Meppeler gemeenteraad.
Behalve als raadslid kunnen inwoners van Meppel en wijde omgeving Eduard Annen ook regelmatig in fietskleding tegenkomen. Met zijn fietsvrienden van FTC Grupetto maakt hij elke week toertochten in de prachtige omgeving van Meppel.

Horizon

Maar zo nu en dan verdwijnt Eduard Annen achter de horizon. Zo heeft hij samen met zijn vrouw Jacqueline al mooie vakanties gehad in landen waar de meeste mensen nou niet direct op een fiets rondreizen: Rwanda, Iran, Zuidoost-Azië. In november gaan ze met z’n tweeën een dag of zeventien op de mountainbike door Ethiopië trekken. Een avontuurlijke geest kan hem niet ontzegd worden. Behalve avontuurlijk is Eduard Annen actief voor de samenleving op meerdere gebieden.
In het dagelijks leven werkt hij als Coördinator Arbeidsomstandigheden – Bedrijfscontactfunctionaris in de gemeente De Wolden.

Het Huus van de Taol is er heel blij mee dat Eduard Annen in Meppel ambassadeur voor de streektaal wil worden. Vanzelfsprekend krijgt hij bij het uitvoeren van zijn taak hulp van andere vrijwilligers, zoals bijvoorbeeld Klaas Brand die in het dorp Nijeveen al jaren heel actief is. Maar meer helpers zijn welkom. Mensen met liefde voor de streektaal en degenen die erover denken zich ook in te zetten voor het Drents, kunnen voor informatie het best contact opnemen met het Huus van de Taol: [email protected] of (0593) 371010.

Reacties