Hondenbehendigheidswedstrijd in Linde

https://youtu.be/EAbplDkg7YM

De behendigheidsport (of agility) vindt zijn oorsprong in Engeland. Bij behendigheid is het de bedoeling dat de hond op aanwijzing van zijn geleider een vooraf vastgesteld parcours met verschillende hindernissen aflegt. De hond die dit parcours het snelst en met de minste fouten aflegt is de winnaar.

De jury houdt nauwlettend in de gaten of alles volgens de regels verloopt.

 DSCF0420

Parcours

Het parcours bestaat allerlei soorten hindernissen, zoals hoogtesprongen, breedtesprongen, slaloms, tunnels en de zogenaamde “raakvlaktoestellen” zoals een wip, een soort bruggetje of een schutting. Het is een tak van hondensport waarbij het samenspel tussen hond en baas voorop staat, waarbij discipline, uithoudingsvermogen en durf van hond en baas erg belangrijk zijn.DSCF0431 DSCF0429 DSCF0427 DSCF0428

Wie het terrein aan de Vuile Riete in Linde op loopt, valt meteen de gezelligheid van het evenement op. Vrijwel alle deelnemers hebben een tent(je) bij zich, sommigen kamperen er zelfs. Ondanks de aanwezigheid van een groot aantal honden zijn oordopjes niet nodig. Het is er opvallend rustig en de honden die nog niet aan de beurt zijn, liggen rustig in of voor de tent op hun beurt te wachten.

DSCF0380 - kopie DSCF0434 DSCF0406 - kopie DSCF0392 - kopie

Ook tijdens de behendigheidswedstrijd in Linde wordt goed zichtbaar hoe belangrijk de band tussen hond en baas is. Sommige honden lijken in het parcours amper aanwijzingen van hun baas nodig te hebben. Eén blik van het baasje is al voldoende om een snelle border collie tussen de paaltjes door te laten zigzaggen.

DSCF0396 - kopie      DSCF0410

In principe is deze sport toegankelijk voor alle rassen, leggen Rick en Joey Overes uit. Samen met hun hond Pippa nemen zij vanaf de zijlijn het parcours vast goed in zich op voordat Pippa aan de beurt is.

DSCF0404

Zo te zien is ook Pippa zich vast mentaal aan het voorbereiden.DSCF0405 - kopie

 

 

“We trainen nog niet zo fanatiek met Pippa omdat ze nog wat jong is” legt Rick uit, “maar je vindt ’t wel heel leuk he Pippa!” Pippa nestelt zich nog iets comfortabeler in de armen van Rick, aan haar zal het niet liggen.

DSCF0403

Reacties