Alfa College in de prijzen met innovatief ‘monument van nu’

Prijs voor Alfa College.
Prijs voor Alfa College.
Foto: Timon Jacob

Hoogeveen/Utrecht – Mbo leerlingen hebben woensdag hun ‘monumenten van nu’ gepresenteerd tijdens Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor het oog van duizenden jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het team De Bunker, van het Alfa College uit Hoogeveen met Arjan, Dylan, Kaj en Tristan ging er met de winst vandoor.

“Er waren heel veel mooie monumenten van andere teams. Dus we hadden niet direct gerekend op de eerste plaats, al hoop je er natuurlijk wel op. We hebben tijdens de bouw heel goed in kaart gebracht wat de vereisten van de opdracht waren. Dat heeft waarschijnlijk dat extra beetje gegeven waardoor we gewonnen hebben.”

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, reikte de prijzen uit: “Ik ben diep onder de indruk van wat deze jongens en meiden hebben gemaakt van de opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Als je zelf vrijheid kent, is het moeilijk om over onvrijheid na te denken. En dat hebben veel teams toch bijzonder mooi gedaan. In de monumenten die ze gemaakt hebben zie je dat het onderwerp ze echt raakt. En daar ben ik heel blij om. Want vrijheid vieren en herdenken is en blijft enorm belangrijk.”

Vakkanjers LIVE is het landelijke eindevent van Vakkanjers, een challenge waarmee scholen en bedrijven samen werken aan de vakmensen van de toekomst. Ruim achtduizend leerlingen van zo’n honderdvijftig scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag met de challenge ‘vrijheid in beweging’ voor opdrachtgever Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Techniek ontdekken

De finale van de Vakkanjer Challenge was het hoofdprogramma van Vakkanjers LIVE. De bijna tweeduizend bezoekers kregen daarnaast een kijkje behind the scenes van een festival. Ze ontdekten wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zaten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, konden ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen en nog veel meer. Ook bouwde YouTube-held Mastermilo in de Werkspoorkathedraal ‘live’ een van zijn spraakmakende vervoersmiddelen.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Vakkanjer Navigator (mbo en jonge werknemers): 1. Alfa College, Hoogeveen – De Bunker: Arjan, Dylan, Kaj, Tristan; 2. Summa College, Eindhoven – Monoliet: Wout, Jilles, Milan, Scott en 3. AAE b.v., Helmond – Lutadores: Mara, Jimmy, Harm.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen