Meeste eeuwelingen wonen in De Wolden

Arend en Aaltje Noordhuis als voorbeeld voor de gezonde gemeente.
Arend en Aaltje Noordhuis als voorbeeld voor de gezonde gemeente.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – In de gemeente De Wolden wonen relatief bijna de meeste mensen van honderd jaar of ouder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Alleen op Schiermonnikoog en Noord-Beveland wonen er procentueel gezien meer.

In De Wolden woonden op 1 januari 2019 liefst 12 personen van 100 jaar of ouder, dat zijn er 8,1 per duizend tachtigplussers. Overigens moet daarbij worden aangetekend dat er dit jaar ook alweer een aantal eeuwelingen is overleden. Het geeft aan dat het goed en gezond wonen is in de gemeente De Wolden. In Ruinen woont bijvoorbeeld het langst getrouwde echtpaar van Nederland, Arend en Aaltje Noordhuis. Liefst 81 jaar getrouwd en allebei 100+.

Vergeleken met de buurgemeenten, maar ook met een groot deel van Nederland, springt De Wolden er in positieve zin uit. Westerveld telde op 1 januari 6 eeuwelingen, Hoogeveen en Midden-Drenthe 5, Meppel 4 en Staphorst en Hardenberg 1. Steenwijkerland, iets verder weg, telt er 8. Op het totaal aantal honderdplussers van alle tachtigplussers scoort De Wolden verreweg het hoogste: 8,1. Westerveld scoort 4,5, Midden-Drenthe 2,9, Meppel 2,6, Staphorst 1,7 en Hardenberg 0,4. Schiermonnikoog scoort met 29,9 hoog, maar heeft natuurlijk een gering aantal inwoners en maar twee 100-plussers.  Verder scoort alleen de gemeente Noord-Beveland in Zeeland beter dan De Wolden met 8,6 honderdplussers per duizend tachtigplussers.

Meest vrouwen

Op 1 januari 2019 woonden er 2.189 honderdplussers in Nederland. Dat zijn er 9 meer dan een jaar eerder en 36 minder dan in 2017. 85 procent van de honderdplussers is vrouw. In de provincie Zeeland wonen relatief de meeste honderdplussers.

In de afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers, inwoners die 100 of ouder zijn, vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt de groei rond 2 200 honderdplussers. Van de 2 189 honderdplussers op 1 januari 2019 was met 1 850 personen het overgrote deel vrouw. Vanaf 2020 zal het aantal honderdplussers naar verwachting weer stijgen. Dit wordt mede veroorzaakt door een kleine babyboom na de Eerste Wereldoorlog.

Zeeland

In de provincie Zeeland woonden relatief de meeste honderdplussers (4,5 per duizend tachtigplussers), gevolgd door Zuid-Holland (3,5 per duizend tachtigplussers). In Limburg (2,0 per duizend tachtigplussers) en Noord-Brabant (1,9 per duizend tachtigplussers) woonden de minste honderdplussers.

Gemiddeld wonen er per gemeente 2,7 honderdplussers per duizend tachtigplussers. In 38 van de 355 Nederlandse gemeenten woonden begin 2019 helemaal geen honderdplussers. Op Schiermonnikoog woonden op 1 januari 2019 relatief de meeste honderdplussers; van de 67 tachtigplussers waren er twee 100 jaar of ouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen