KIOS mag ook oud papier inzamelen in Ruinerwold

In Koekange halen verenigingen ook oud-papier op.
In Koekange halen verenigingen ook oud-papier op.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold – Korfbalvereniging KIOS wordt met ingang van 1 januari 2020 door de gemeente aangewezen als inzamelaar van oud papier in inzamelgebied Ruinerwold. Dat heeft het college van B en W besloten. KIOS is de zesde inzamelaar in Ruinerwold, volgens de regels is daar ruimte voor. Dat heeft te maken met het totaal aantal ton aan oud papier dat wordt opgehaald.

De gemeente is opgedeeld in zestien inzamelgebieden. In elk gebied wordt één inzameling van oud papier gehouden. De inzameling wordt uitgevoerd door één of meerdere door het college aangewezen inzamelaars. Voor inzamelgebied Ruinerwold zijn vijf inzamelaars aangewezen: c.b.s. De Arendsvleugel, o.b.s. De Dissel, muziekvereniging Sempre Sereno, paardensportvereniging De Woldruiters en Volleybalvereniging Ruinerwold. De eerste drie zamelen al tientallen jaren in en de laatste twee sinds 2012 respectievelijk 2018. De aanwijzing van de paardensportvereniging in 2011 heeft een bezwaar opgeleverd van de drie eerste inzamelaars. De drie waren van mening dat zij, vanwege de lange tijd dat zij al inzamelden, een vast inzamelrecht hadden verworven. Het college werd gevraagd de beleidsregels in die zin aan te passen. Het bezwaar is afgewezen.

Beleidsregels

De beleidsregels bepalen dat het aantal inzamelaars dat feitelijk kan inzamelen afhankelijk is van de ingezamelde tonnage in het voorafgaande jaar. Het aantal wordt verkregen door dit tonnage te delen door 50 ton. In 2017 is in Ruinerwold 231 ton ingezameld. Dit betekent dat vier inzamelaars feitelijk kunnen inzamelen (231 ton : 50 ton = 4,7 afgerond naar beneden). Met korfbalvereniging KIOS zijn er 6 inzamelaars aangewezen.

De beleidsregels bepalen dat wanneer er meer inzamelaars zijn aangewezen dan dat er feitelijk kunnen inzamelen, inzamelaars in overleg een roulatieschema dienen op te stellen. In dat schema wordt de korfbalvereniging onderaan geplaatst. Dit betekent dat de korfbalvereniging vanaf 2023 feitelijk mee kan doen aan de inzameling.

Naar aanleiding van de aanwijzing van volleybalvereniging Ruinerwold in 2017 hebben inzamelaars in overleg besloten geen roulatieschema op te stellen maar allemaal mee te doen aan de inzameling. Het achterwege laten van een roulatieschema was voor het college acceptabel, mits de continuïteit en kwaliteit van de inzameling gewaarborgd zou blijven. Dit is ook nu een optie. De korfbalvereniging dient daartoe het initiatief nemen. De aangewezen inzamelaars kunnen nog bezwaar maken tegen de nieuwe aanwijzing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen