Nieuwe taalcoaches voor laaggeletterden

Nieuwe taalcoaches.
Nieuwe taalcoaches.
Foto: Taalpunt

Havelte – Liefst elf nieuwe taalcoaches hebben dinsdag hun training afgerond in Havelte. Zij gaan laaggeletterden bijstaan bij het beter leren lezen en schrijven. En versterken daarmee de bestaande  vrijwilligerteams van de Taalpunten in De Wolden en Westerveld.
De Taalpunten Westerveld en De Wolden zijn er om mensen te begeleiden die moeite hebben met lezen en schrijven. De vrijwilligers krijgen daarvoor een opleiding en er is materiaal beschikbaar onder meer van de Stichting Lezen & Schrijven. Job van Haaften is coördinator van beide Taalpunten.
De training is bekostigd door de Serviceclub Lions Meppel uit de opbrengsten van het boek ‘Bruine Bonen’ dat Bart Fehse, makelaar te Havelte, heeft geschreven. Bertus Gort van de gemeente De Wolden en Vrouwk Weemstra van gemeente Westerveld reikten de certificaten uit en een bloemetje ter felicitatie.

Maatschappij

Ongeveer 12 procent van de Nederlandse bevolking is laaggeletterd, dat wil zeggen dat ze met lezen en schrijven niet goed kunnen meekomen in deze maatschappij. Ze hebben zoveel moeite om bijvoorbeeld een eenvoudige brief te lezen, dat ze anderen daarvoor om hulp moeten vragen. Ze kunnen de instructie bij medicijnen niet lezen, niet een appje sturen en heel veel meer dingen die wij heel gewoon vinden.
Voor twee derde zijn dit in Nederland geboren mensen die om wat voor reden ook op school niet goed hebben leren lezen en schrijven. Voor een derde zijn dit mensen afkomstig uit het buitenland die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Al deze mensen kunnen een beroep doen op het taalpunt om begeleiding te krijgen van een taalcoach. Om je hiervoor aan te melden zijn er spreekuren in de bibliotheken van beide gemeenten.

Op de foto, voorste rij van links naar rechts: Liselotte Faber en Simone Boxma, achter: Raffaella Rengelink, Arja van der Graaf, Henk Batterink, Imke Berghuis, Janneke Veldman, Lies Foppen, Sjieuwke Termorshuizen en Sieneke de Vries. Elly Dekker ontbreekt op de foto.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen