‘Fietspad over ecoduct Stiggeltie is ongewenst’

Ecoduct Stiggeltie
Ecoduct Stiggeltie
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – De aanleg van een fietspad over het ecoduct Stiggeltie is in de ogen van Natuurvereniging Zuidwolde geen goede zaak. Cijfers uit het jongste rapport over het gebruik van de ecoducten Suthwalda en Stiggeltie tonen aan dat door de dieren met name meer gebruik wordt gemaakt van Stiggeltie.

‘Helaas zonder overleg met andere betrokkenen, heeft de gemeenteraad in november een besluit genomen om het fietspad toch over het ecoduct aan te leggen. De cijfers die in dit rapport getoond worden, geven aan hoe onwenselijk dat is. Zowel de gestage toename van gebruik als het verschil in gebruik tussen Suthwalda (met fietspad) en Stiggeltie (zonder fietspad) zijn daarbij bepalend’, stellen de onderzoekers vast. Opvallend is volgens hen dat op Stiggeltie ook overdag veel passages plaatsvinden en op Suthwalda juist veel minder. ‘Het aantal passages overdag op Stiggeltie is zeker driemaal zo hoog als op Suthwalda.’

Fietsverkeer

In 2016 werd een voorstel gedaan in de gemeenteraad van gemeente De Wolden om een fietspad aan te leggen over ecoduct Stiggeltie. De bedoeling daarvan is om het fietsverkeer met name voor scholieren veiliger te maken. Door de provincie is dat plan afgewezen. Om de verbinding toch veiliger te maken is gesproken over de aanleg van een (tweedehands) fietsbrug. Later is de gemeente daarop teruggekomen bij de provincie. In 2018 is opnieuw overleg geweest met de provincie, waaruit de gemeente afgeleid heeft dat er ruimte was voor onderzoek om toch een fietspad over het ecoduct aan te leggen.

Grote zoogdieren

Uit het rapport, dat de jaren vanaf 2014 omvat, zijn vele bijzonderheden op te schrijven. Belangrijkste conclusie is dat het aantal passages van grotere zoogdieren sterk toegenomen is. Kennelijk is er tijd en rust nodig om de dieren vertrouwd te maken met deze veilige overgang. Hero Moorlag meldt als lid van de dassenwerkgroep Zuidwest-Drenthe dat het aantal slachtoffers onder dassen op de N48 drastisch is afgenomen. In enige mate heeft het probleem zich naar het noorden verplaatst, waar pas vorig jaar de afrastering is verlengd tot aan het tunneltje bij de Noorderweg. De politie meldt dat het aantal slachtoffers onder Reeën op de N48 sedert de ingebruikneming geminimaliseerd is.

Geen snelle passage

Een van de meest opvallende dingen met name op Stiggeltie is de rust die er heerst. De dieren gebruiken het ecoduct niet voor een snelle passage, maar beschouwen het kennelijk als leefgebied. ‘Dassen en vossen zoeken voedsel, bij hazen zie je de rammelaars boksend elkaar beconcurreren en je ziet soms zelfs hazen met spelende jongen, iets wat overdag nooit gezien wordt. Reeën zie je achter elkaar aan rennen op camerabeelden in de bronsttijd en jonge reeën spelen met elkaar soms zelfs overdag. Kortom ecoduct Stiggeltie is een kostbaar stuk natuur dat meer is dan een snelle verbinding tussen twee leefgebieden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen