Stimuleringsregeling winkelconcentratie werkt goed

Foto: Jans Schulting

Zuidwolde – De stimuleringsregeling winkelconcentratiegebied De Wolden heeft een goede start gemaakt. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het college. Drie bedrijven kregen 25.000 euro subsidie.

Het doel van de stimuleringsregeling winkelconcentratiegebied De Wolden is de leegstand in de winkelgebieden op te heffen of tegen te gaan. Daarnaast om startende ondernemers te stimuleren en steunen bij het starten van een bedrijf in een van de winkelgebieden in de vier aangewezen kernen: Ruinen, Ruinerwold, De Wijk en Zuidwolde.

Er is in 2018 drie keer een stimuleringsbijdrage aangevraagd en uitgekeerd. De betreffende bedrijven zijn verhuisd van buiten het aangewezen centrumgebied naar binnen het aangewezen centrumgebied. Twee bedrijven hebben zich gevestigd aan de Brink in Ruinen, de derde in het centrum van De Wijk. De bedrijven die de stimuleringsbijdrage hebben ontvangen zijn Bruidsatelier ’t Voorhuis in de Wijk, Arnt Bikeservice, Ruinen en restaurant Het Wapen van Ruinen.

Vier bedrijven

Er wordt volgens het college goed gebruik gemaakt van de regeling. Er zijn op dit moment alweer vier bedrijven die hebben aangegeven van de regeling gebruik te willen maken in 2019. Momenteel wordt onderzocht of ze in aanmerking komen. Dit betekent dat de € 200.000,- die in 2018 beschikbaar is gesteld voor de regeling al bijna volledig is gebruikt of gereserveerd.

De regeling is als pilot gestart en er is afgesproken dat er een tussentijdse evaluatie en een eindevaluatie zou komen. ‘Gezien het gebruik dat ervan gemaakt is kan gesteld worden dat het een succesvolle regeling is die in een behoefte voorziet of heeft voorzien. De leegstand in de winkelconcentratiegebieden die er op het moment van indiening van de motie was, is grotendeels opgelost. De winkelgebieden laten nog maar incidenteel een leeg pand zien. De economie zit in de lift, waardoor voorzetting van deze regeling niet nodig lijkt. Een definitief besluit hierover kan na de eindevaluatie worden genomen’, stelt het college vast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen