Op bezoek bij de boer in Rheebruggen

Limousin runderen
Limousin runderen
Foto: Het Drentse Landschap/Hans Dekker.

Ansen – Beheerboerderij De Veldkamp van Stichting Het Drentse Landschap opent zondag 31 maart vanaf 13:00 haar deuren voor bezoekers tijdens een open dag. Boer Alexander Ekkels staat paraat voor een rondleiding in de boerderij, adres Rheebruggen 3, te Ansen.

De Veldkamp, één van de drie beheerboerderijen van Stichting Het Drentse Landschap, valt het best te beschrijven als een ouderwetse boerderij in een nieuw jasje. Oud en nieuw gaan in dit boerenbedrijf heel goed samen. Zo liggen op het dak van de enorme stal maar liefst 640 zonnepanelen waar de hele buurt gebruik van maakt.

Open Dag

Vanaf 13.00 tot en met 17.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in de potstal waar zo’n 200 Limousin-runderen kunnen verblijven, er zijn speciale activiteiten voor kinderen (zoals meedoen met de speurtocht Limousientje of uilenballen pluizen onder leiding van de Vogelwacht Uffelte) en in een speciale ruimte in de stal wordt een film over landgoed Rheebruggen getoond. Boer Alexander Ekkels is gastheer en vertelt samen met Harald de Graaff, rayonbeheerder Zuid van Stichting het Drentse Landschap, over de boerderij en de werkwijzen die gehanteerd worden. Koffie, thee en een punt vers gebakken taart worden geserveerd op het speciaal gecreëerde terras van De Blauwe Heksenketel.

Over de beheerboerderij

Sinds 1972 is Het Drentse Landschap eigenaar van het ruim 325 hectare grote Landgoed Rheebruggen. De vraag was destijds wat er gedaan moest worden met zo’n waardevol cultuurhistorisch landschap. Het Drentse Landschap vindt dat dit het best kan door er net zo mee om te gaan als de boeren vroeger, dus is het ouderwetse Drentse boerenbedrijf opnieuw geïntroduceerd op Rheebruggen. ’s Zomers lopen de Limousin-runderen in de wei. Met de mest uit de potstal van de beheerboerderij (die sinds 2015 is verplaatst van het Bouwhuis naar De Veldkamp) worden de roggeakkertjes op het landgoed bemest. Met het graan worden de dieren bijgevoerd en het roggestro komt in de stal. Jaarlijks verkoopt Het Drentse Landschap overtollig vee middels de vleesactie aan beschermers en andere geïnteresseerden, waarmee de oude kringloop van voedingsstoffen rond is.

Meer informatie over het landgoed en de beheerboerderij zijn onder andere te vinden in het boek ‘Landgoed Rheebruggen – Een goed bewaard geheim’ en op www.eindjeomindrenthe.nl, waar een gratis wandelroute van Rheebruggen te downloaden is. Het boek is op de open dag voor een speciale prijs van slechts €5,- te koop bij de promotiekraam van Het Drentse Landschap.

Locatie: Beheerboerderij De Veldkamp, Rheebruggen 3, 7964 KR Ansen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen