Bijzondere kist als cadeau voor De Wemme

De kist uit 1731.
De kist uit 1731.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – Museum De Wemme en de Oudheidkamer krijgen van de familie Zomer uit Kerkenveld een oude kist cadeau met een wel heel bijzondere geschiedenis. Het gaat om een kist met daarop het jaartal 1731, waar Geert Zomer zich in 1811 drie maanden schuilhield, om te voorkomen dat hij door de Franse bezetters naar het oostfront zou worden gestuurd.

De kist uit 1731.

De kist staat al generaties lang bij de familie Zomer aan de Van Daatselaarstraat, maar wordt komende woensdag aangeboden aan De Wemme. In het boek ‘Zuidwolde zoals het was’ van Lammert Huizing, wordt ook een verhaal aan de oude kist besteed. Geert Zomer kroop in deze haverkist, die ergens op zolder in een donkere hoek werd geschoven. Zo konden de Franse soldaten de jonge Geert niet vinden en alleen in de nachtelijke uren kwam hij naar buiten om de benen te strekken en zijn behoefte te doen. Zijn zus gaf hem eten en drinken.

Rusland

Zijn ouders wisten van niets, maar kregen van de Fransen keer op keer boetes en straffen, waardoor ze uiteindelijk alleen nog maar een dak boven het hoofd hadden. Toen Geert van zijn zus hoorde hoe hoog de nood was, gaf hij zichzelf maar aan en werd hij via het recruteringsbureau met het Franse leger naar Rusland gestuurd. Niemand zag of hoorde ooit weer iets van Geert Zomer, die bijna zeker sneuvelde aan het front.

Jan Rozema hoorde vanuit Alteveer-Kerkenveld, het dorp dat tijdens Open Monumentendag op 14 september centraal staat in De Wemme, dat er nog een bijzondere kist ergens op zolder stond. Eigenaar Mans Zomer besloot dat het tijd was om de kist een mooie plek te geven, waar het verhaal van de jonge Geert verteld kan worden. Woensdagmiddag vindt de officiële overhandiging plaats.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen