Olga Commandeur in Zuidwolde bij Gezond&Wel

Tonckenshuys.
Tonckenshuys.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – In de Week van Zorg en welzijn staat het Tonckenshuys in Zuidwolde vrijdag 15 maart volledig in het teken van ‘Gezond&Wel’. Om 10.00 uur begint de Open Dag en kan iedereen  kennismaken met wonen en werken in het Tonckenshuys.  Om 13.30 geeft wethouder Jan van ’t Zand samen met Olga Commandeur, bekend van ‘Nederland in Beweging’, het startsein van de informatiemarkt over Preventie en leefstijl.

De organiserende wijkverpleegkundigen van Beter Thuis Wonen, Buurtzorg, Icare en Treant  zien het als een belangrijke taak om gezamenlijk de Zuidwoldigers, zorgprofessionals e andere belangstellenden te informeren over het huidige zorgaanbod en over het belang van kennis over preventie en leefstijl. ‘Er is vaak meer ondersteuning dan men weet en ook eigen kracht wordt vaak onderschat. Ook met anderen in gesprek gaan geeft energie en samen kom je verder’, aldus een wijkverpleegkundige. ‘Daarom hebben we Chantal Walg gevraagd voor een inspiratiesessie over Positieve gezondheid.

Positieve Gezondheid geeft een bredere kijk op gezondheid, mensen leren om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. ‘Dit is niet iets wat moét, maar wat mensen van nature het liefste willen.’

Bezoekers en professionals bij gemeente, zorg en welzijn zijn van harte uitgenodigd om rond 14.00 uur in het Buurthuus van het Tonckenshuys aan te sluiten bij de inspiratiesessie. Deze is met een lift bereikbaar.

Gezonde Wijken

Ook hebben de wijkverpleegkundigen aandacht voor de verhalen en ideeën over Gezonde Wijken, bijvoorbeeld hoe iemands wijk eruit zou moeten zien. Proscoop is de organisatie die wijkanalyses doet, data en ideeën verzamelt om vervolgens samen met de burgers mooie plannen te kunnen maken.

De informatiemarkt maakt het dagje uit compleet: restaurant De Burgemeester is ingericht met stands van onder andere Actium Wonen, De Wolden Vervoert, De Compaan, Diadem Diëtetiek, Service Apotheek, Quadrant Mondzorg, Wii, X-box, Belevenistafel, Ledenvereniging Icare, Leefstijlcoaches, Lang Zult U Wonen, Medipoint, Nanny’s en Granny’s, Oefentherapie/ Caesar Zuidwolde, Petite Mangerie en Apetito, maaltijdvoorziening en proeven, Proscoop over Gezonde wijken, Thunstall met Veiligheid en sleutelkluizen en Treant met valpreventie. Maar ook Welzijn de Wolden, WMO van Gemeente de Wolden, Buurtteam, Zlimthuis over huiselijk gemak en technologie, Zorg voor het hart, ‘Zorg in de Wijk’ met de wijkverpleegkundigen.

Zorgverzekering

Het Zilveren Kruis stimuleert samenwerking tussen de Thuiszorgbedrijven en daarom hebben de wijkverpleegkundigen de handen ineengeslagen. ‘We werken samen aan het doel om van hieruit samenwerkingsplannen te kunnen maken in Zuidwolde en zo samen verantwoordelijk te worden voor het bieden van passende (goede en betaalbare) zorg. Het Zilveren Kruis stimuleert dat er meer aandacht is voor preventie, zelfredzaamheid en innovatie om op termijn onnodige zorg te voorkomen. De organisatie van Gezond & Wel staat in dit kader open voor al uw ideeën.’

Mocht vervoer een probleem zijn, dan kan dit via het Tonckenshuys worden aangevraagd; tijdens kantooruren tel 0528-371927.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen