Lammertijd bij schaapskudde Ruinen is aangebroken

Daar komen de lammetjes.
Daar komen de lammetjes.
Foto: Michiel Poelenije

Ruinen – Bij de schaapskooi in Ruinen is op maandag 25 februari om 15.00 uur het eerste lammetje geboren. ‘Dit jaar verwachten we zo’n 375 lammeren die in een tijdsbestek van ruim vier weken geboren worden’, aldus herder Michiel Poelenije.

Het is ieder jaar weer een mooie tijd als er zoveel nieuw leven wordt geboren. Met de hoeveelheid werk wat er is in deze periode is er voor herder Michiel Poelenije wel ondersteuning van de vrijwillige herders en enkele stagiaires die op deze manier een mooie ervaring opdoen in het praktijk werk. Voor hen zijn dat vaak onvergetelijke momenten.

De pas geboren lammeren gaan dan enkele dagen een kraamhokje in, dan kan de ooi (de moeder) even goed tot rust komen na de bevalling en kunnen de lammeren rustig opstarten en aan hun moeder wennen. Dit is heel belangrijk voor de binding moeder-kind. Drentse Heide schapen waar Schaapskudde Ruinen er een ruime 400 van heeft, zijn schapen die over het algemeen één lam krijgen, één op de vier ooien krijgt een tweeling en in uitzonderlijke gevallen worden er wel een drie of vier lammeren geboren uit één ooi.

Dagelijks open

Als de lammeren en moeder het goed doen mogen ze na één tot drie dagen uit het hokje en gaan ze de groepshokken in. Een deel van de lammeren gaat de oude schaapskooi in. Deze is dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 en daar is het publiek van harte welkom om vanaf ons speciaal aangelegde publiekspad de lammetjes te komen bewonderen!

De lammerperiode wordt mooi afgesloten met Lammetjesdag op de eerste zondag van april, dit jaar op de 7april. De schaapskooien zijn dan open voor publiek van 11.00 tot 15.00. De kinderen kunnen dan met de lammeren knuffelen, een hele beleving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen