Gijs Straathof uit Echten tweede in verhalenwedstrijd

Prijswinnende  schrijvers
Prijswinnende schrijvers
Foto: HvdT

Assen – Op Kindcentrum Valkenhorst in Assen is vandaag het officiële startschot van de meertmaond-streektaolmaond 2019 gegeven door gedeputeerde Cees Bijl. Hij deed dit door de nieuwe editie van het succesvolle tijdschrift Wiesneus te presenteren en door de winnaars bekend te maken van de verhalenwedstrijd In elk kind zit een verhaal van het Huus van de Taol. Daarin werd Gijs Straathof uit Echten tweede.

In de tweede helft van 2018 zijn basisschoolleerlingen van de hoogste groepen uitgedaagd een spannend verhaal rond het thema ‘Een geheim’ te schrijven. Al deze verhalen – en het waren er vele – zijn gemeentelijk door een deskundige jury beoordeeld, waarna de veertien beste van heel Drenthe zijn uitgekozen. Deze veertien zijn alle vertaald in het Drents. Uiteindelijk zijn daarvan weer de vijf allermooiste verhalen uitgekozen. De schrijvers van deze vijf topopstellen zijn naar De Valkenhorst gekomen. De Kampioen 2019 – In elk kind zit een verhaal van heel Drenthe is geworden: Puk Langendijk van groep 8a van de Jan Thiesschool in Rolde met het verhaal “Supergeheim”.  Op de tweede plaats (in volstrekt willekeurige volgorde):  Chris Steens van IKC G.A. de Ridder in Beilen met ‘Tijger is kwijt’; Demi Helmhout van OBS De Elsakker in Westervelde met ‘De geest van het Pluisbosje’; Gijs Straathof van ’t Echtenest in Echten met ‘Een groot geheim’ en Giel van OBS Anloo met ‘De drie gedaantes’.

De winnares.

Wiesneus

Ook is op 1 maart de Wiesneus 2019 ten doop gehouden. De Wiesneus is een tijdschrift, dat in Drenthe elk jaar wordt uitgereikt aan de kinderen waaraan in deze periode in de streektaal wordt voorgelezen. In het fleurige magazine staan mooie verhalen, liedjes, gedichten, puzzels, creatieve opdrachten, een recept e.d., allemaal in het Drents. De oplage was in 2018 maar liefst 26.000 en voor hetzelfde aantal is in Drenthe dit jaar gekozen. Maar het succes van de Wiesneus is ook tot de rest van het Nedersaksische taalgebied doorgedrongen. Groningen, Overijssel-Oost, Overijssel-West en Gelderland (Achterhoek) hebben aangehaakt en ook daar wordt de Wiesneus 2019 aan kinderen van basisscholen uitgereikt. Hiermee komt de totale oplage op 53.500 exemplaren. Vanzelfsprekend is in de andere regio’s steeds gekozen voor de eigen variant van het Nedersaksisch.

Erkenning

Gedeputeerde Cees Bijl heeft deze Wiesneus zonder twijfel met veel genoegen gepresenteerd. Hij heeft zich immers sterk gemaakt voor een hogere erkenning van het Nedersaksisch. Met de ondertekening van het convenant op 10 oktober 2018 werd de waarde van de streektaal in Noordoost-Nederland ook door de landelijke overheid nog nadrukkelijker erkend. De Nedersaksische verbondenheid wordt via het gezamenlijk uitgeven van de Wiesneus 2019 extra benadrukt en past uitstekend bij de doelstellingen van het eerder genoemde convenant.

Naast de officiële handelingen – bekendmaken prijswinnaars In elk kind zit een verhaal en presentatie Wiesneus 2019 – is er op De Valkenhorst voorgelezen en hebben kinderen van de school streektaal-liedjes gezongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen