Carnavalk duikt op in Zuidwolde

Zuidwolde – De consternatie in Valkenswaard was groot de afgelopen weken: het ijzeren beeld de Carnavalk, dat een vaste plek voor het gemeentehuis daar heeft, was ineens verdwenen. Gevlogen, zo lachen de ‘daders’. Donderdagavond werd het ruim tweehonderd kilo zware beeld in de kantine van ZZVV in Zuidwolde gepresenteerd.

De link tussen het oer-Drentse Zuidwolde en de zuidelijke carnavalsverenigingen is Koop Drost. De succesvolle tonprater heeft er weer talloze optredens opzitten beneden de Moerdijk en inspireerde de ‘dieven’ om het karakteristieke beeld naar Drenthe te brengen. Via de Facebookpagina van de Carnavals Federatie Striepersgat werden de nieuwsgierige volgers in de Brabantse plaats op de hoogte gehouden van de omzwervingen. Zo werden foto’s gepost van de Carnavalk in een ooievaarsnest en in een boerenschuur met de nodige flesjes Hertog Jan bier. Het betrof een schuur van de firma Klooster&Dekker in Zuidwolde.

Tweehonderd kilometer

In een schrijven aan veertig carnavalsverenigingen in de buurt van Valkenswaard werd pas deze week bekendgemaakt dat supportersvereniging De Geel Zwarten zich over de Carnavalk hadden ontfermd en dat het beeld donderdagavond vanaf acht uur opgehaald kon worden. ‘Het is natuurlijk lang niet zo leuk als de verenigingen maar twintig kilometer moeten rijden om het beeld op te halen, nu gaat het om een dikke tweehonderd kilometer. En ook weer terug’, grinnikt Koop Drost. De eerste carnavalsverenigingen die zich meldde bij de ZZVV-kantine, mocht de Carnavalk meenemen in ruil voor een bepaalde prestatie. De Bokkenrijders kwamen als winnaar uit de bus. Ook de carnavalsvereniging uit Zuidwolde zelf was aanwezig. Deze paar leden van De Braanders gaan jaarlijks naar Oldenzaal om feest te vieren.

De Carnavalk is een beeld dat kantelbaar is en uit 1997 stamt. Normaal is de serieuze valk zichtbaar, maar als het carnaval moet worden, wordt het beeld gekanteld zodat een kleinere valk zichtbaar is, die als nar met scepter is uitgebeeld. ‘Het is ondenkbaar dat het carnaval in Striepersgat begint zonder de gekantelde Carnavalk. De verdwijning is daar echt een relletje geworden’, legt Koop Drost uit. ‘Het doet een beetje denken aan de acties van oudejaarsverenigingen in Vledder en Zorgvlied.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen