Waar kun je het beste buitenspelen in De Wolden?

Spelen bij de Drentse koe.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Mensen sporten en bewegen steeds meer op hun eigen manier en zoeken  vaker naar mooie locaties met de juiste faciliteiten om buiten te kunnen bewegen. Drenthe  biedt de mooiste plekken om buiten te spelen. Om zoveel mogelijk Drenten te inspireren om de buitenlucht op te zoeken, gaan IVN Noord, SportDrenthe, Kennislab BIOR Noord en Drenthe beweegt een lijst samenstellen van de 50 mooiste plekken.

Dit gebeurt in het kader van 50 jaar SportDrenthe. Om dit te bereiken, hebben we de hulp nodig van alle inwoners van Drenthe. We roepen daarom iedereen op om vanaf 11 maart zijn of haar favoriete plek in te sturen. Een jury kiest vervolgens een top 3 en het publiek bepaalt in juni de winnaar, die een fotoshoot krijgt op zijn of haar locatie.

Gunstige effecten

Bewegen in de openbare ruimte is leuk, gezond en heeft een gunstig effect op de omgeving. Het bevordert de lichamelijke en geestelijke gezondheid, het vermindert overgewicht en stimuleert de motorische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast wordt het gebruik van de openbare ruimte positief benut en dat stimuleert sociale contacten, zorgt voor meer betrokkenheid van bewoners, bezorgt de buurt een beter imago en verbetert de leefbaarheid. Met de top 50 van beste buiten speel- sport- en beweegplekken willen we jong en oud inspireren naar buiten te gaan en laten we zien wat Drenthe te bieden heeft aan mogelijkheden om in de openbare ruimte te sporten en bewegen.

Criteria

De locatie die ingestuurd wordt, moet voldoen aan een aantal criteria. Het moet gaan om een locatie in de openbare ruimte, in een dorp of stad of in de natuur. Voorbeelden van goede plekken zijn bijvoorbeeld: speel- en sportplekken (zoals playgrounds, schoolpleinen, speeltuinen, skateparken, trapveldjes en outdoor fitness), sport-, speel- en beweegruimte (zoals beweegtuinen, parken, plantsoenen, volkstuinen, speelvijvers en meren), routes (zoals wandelroutes, fietspaden en -snelwegen, ruiterpaden en skeelerroutes) en buitengebied (zoals bos, hei, duin en strand).

Werkwijze

Meld jouw locatie/plek aan op https://www.kennislabbiornoord.nl/aanmelden-bior-plek/ voor 27 april 2019. Een deskundige jury beoordeelt alle ingestuurde plekken en kiest begin mei een top 3. Van deze drie locaties wordt een filmpje gemaakt, in samenwerking met de inzender. Vanaf 27 mei roepen we iedereen in Drenthe op om te stemmen op zijn of haar favoriet. Zondag 2 juni gaan de stembussen dicht en wordt de winnaar bekend gemaakt, die krijgt een speciale fotoshoot op de winnende locatie aangeboden.

Uiteindelijk wordt van alle inzendingen een top 50 gemaakt, die ter inspiratie wordt gepubliceerd op verschillende plekken, zoals www.kennislabbiornoord.nl, www.50jaarsportdrenthe.nl en www.ivn.nl/provincie/drenthe.

Reacties