Plaatsnaambord Ruinen veranderd in Rune

Bunermond
Bunermond
Foto: Eigen foto

Ruinen – In de afgelopen nacht heeft Drents op Stee opnieuw in een aantal dorpen in Drenthe de Hollandstalige plaatsnaamborden verbeterd, onder andere in Ruinen.

Anders als andere jaren dus niet in maart. Dit omdat 21 februari de Internationale Dag van de Moedertaal is. Deze UNESCO-dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan.

Daarbij is op 10 oktober het convenant sluiten tussen het Rijk en de Nedersaksische provincies waarin het Nedersaksisch nadrukkelijk erkend wordt as een volwaardige taal!

Om dat maar eens groots te vieren heeft Drents op Stee in alle gemeentes in Drenthe van een plaats deze nacht twee plaatsnaamborden tweetalig gemaakt. En dat bent deze: Roden/Roon, Ter Aard/Traord, Hooghalen/Haolen, Geeuwenbrug/De Gowe, Meppel/Möppelt, Ruinen/Rune, Stuifzand/Stoefzaand, Oosterhesselen/Hesseln, Nieuw-Dordrecht/Nei-Dordt, Nieuw-Buinen/Bunermond, Rolde/Raol, Zuidlaren/Zuudlaoren.

Provincie

En daarmee wil Drents op Stee niet alleen de gemeentes, maar ook de provincie Drenthe oproepen om nu eindelijk eens werk te maken van het Drents in de openbare ruimte. Dat is ook de reden dat we alle lijsttrekkers van de partijen die aan de verkiezingen deelnemen vragen zullen wat ze eraan gaan doen. En of en hoe ze gemeentes ondersteunen willen.

En daarmee ervoor gaan zorgen dat het voorbeeld van Noordenveld met Nieuw-Roden/Nei-Roon navolging krijgt! Want met Nei-Roon is Drents op Stee erg ingenomen! Er wordt ook een brief aan alle gemeentes en de provincie gestuurd.

Meer weten? Mail naar [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen