Groepen kunnen ook in De Wolden ploggen

Joost Kam uit de Wijk was zijn tijd in 2013 ver vooruit en neemt zwerfvuil mee naar huis.
Joost Kam uit de Wijk was zijn tijd in 2013 ver vooruit en neemt zwerfvuil mee naar huis.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – Tijdens het hardlopen afval rapen, dat heet met een mooi woord ‘ploggen’. Het is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka’ dat rapen beteken en joggen. Ook in Nederland wordt deze vorm van hardlopen alsmaar populairder en De Wolden gaat hieraan meedoen.

Wandelen, hardlopen, fietsen, paardrijden of de hond uitlaten; je doet het om buiten te zijn en om in beweging te zijn. Waarom zou je eigenlijk niet gelijk zwerfafval opruimen? Je beweegt nog meer door het oprapen, wat goed is voor je gezondheid. En de omgeving waarin je beweegt gaat er ook nog eens veel beter uit zien.

In de eerste week van april gaan De Wolden en Hoogeveen ook ploggen. ‘We willen zo’n groot mogelijk gebied schoon krijgen van zwerfafval. Of je nou wil hardlopen, wandelen, fietsen, paardrijden; doe mee! Je hoeft je alleen maar aan te melden.’

Loopgroepen

Initiatiefnemer Peter Berendse uit Ruinen heeft samen met een aantal enthousiaste loopgroepen de organisatie van het ploggen op zich genomen. ‘Je kan je als loopgroep, wandelgroep, sportvereniging, school maar ook als particulier aanmelden’, aldus de organisatie. Dat moet voor 15 maart via e-mailadres: [email protected]. In die aanmelding graag vermelden: contactpersoon, aantal deelnemers, welke dag tussen 1 en 7 april gelopen gaat worden en het contactadres in verband met aanleveren materialen en ophalen geraapt zwerfafval.
De gemeenten leveren materialen zoals werkhandschoen, zakken en veiligheidsvestjes en zorgen dat het opgeraapte afval wordt opgehaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen