Composteerterrein Slagenweg Zuidwolde wordt ploflocatie

Vuurwerk!
Vuurwerk!
Foto: vuurwerk foxypar4 via Foter.com CC BY

Zuidwolde – Het composteerterrein aan de Slagenweg in Zuidwolde moet wat het college van B en W betreft aangewezen worden als ‘ploflocatie’. Daar moet bij een vondst van illegaal zwaar vuurwerk en explosieven de mogelijkheid voor Defensie komen om dit tot ontploffing te brengen.

Het gaat om explosief materiaal dat in de gemeente De Wolden is aangetroffen.  ‘Er wordt in de gemeente De Wolden af en toe zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen door de politie. Daarnaast worden bij graafwerkzaamheden af en toe explosieven aangetroffen (variërend in zwaarte). Ook komt het voor dat er bij particulieren explosief materiaal wordt aangetroffen’, zo schetst het college de situatie.

Openbare orde

Het laten ontploffen van explosieven kan volgens het college gevaar met zich meebrengen voor de openbare orde, ondergrondse en bovengrondse leidingen, vegetatie of infrastructuur. ‘Bij het vernietigen van munitie met behulp van extra explosieven is het niet altijd te voorkomen dat schade ontstaat. Dit kan variëren van een ontstane krater tot en met eventueel aangebrachte schade aan de omgeving. Daarnaast zullen er altijd restanten / residuen achterblijven, welke verontreiniging kunnen opleveren.’

De beoogde locatie aan De Slagenweg in Zuidwolde voldoet aan alle eisen. Ook de Gasunie, Rijkswaterstaat en de politie stemmen in met deze locatie. De gemeente Hoogeveen maakt ook gebruik van deze ploflocatie. Het terrein is eigendom van de gemeente De Wolden. Bij eventuele schade en/of verontreiniging is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om deze te laten herstellen of te vergoeden. Het is in ieder geval niet zo dat dit uit de exploitatie van de composteerlocatie betaald wordt. De gemeente op wiens grondgebied het explosief is aangetroffen (bijvoorbeeld Hoogeveen), is verantwoordelijk voor eventuele schade en/of verontreining. Pas wanneer na onderzoek blijkt dat de ruimploeg bij de uitvoering van de werkzaamheden grove nalatigheid kan worden toegedicht, kan het Ministerie van Defensie aansprakelijk worden gesteld voor de ontstane schade.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen