Dorpsbelangen Rune strijdt voor langer fietspad

Werk aan fietspaden.
Werk aan fietspaden.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen – Als het aan Dorpsbelangen Rune ligt, wordt het nieuwe fietspad langs de Munnikenweg en de Leeuwte van Ruinen naar Anholt doorgetrokken tot Pesse. Het nieuwe fietspad, dat binnenkort officieel geopend wordt, sluit aan bij het Kloosterpad, het fietspad dat een aantal jaren geleden werd aangelegd vanaf de Brink in Ruinen tot de Munnikenweg. Daarmee is het grootste deel van het fietspad Ruinen-Pesse gerealiseerd.

Nadat groen licht werd gegeven voor de aanleg van het fietspad van Ruinen naar Pesse, is nu alleen het eerste stuk tot Anholt aangelegd. ‘Wij zijn heel blij met deze fietspaden, alleen willen we graag dat het fietspad ook daadwerkelijk tot Pesse aangelegd wordt, zoals ook staat in het originele fietspadenplan van de gemeente’, aldus Marjan Bralten, voorzitter van Dorpsbelangen Rune.  ‘Helaas leeft op dit moment het idee bij het college dat het fietspad naar Pesse afgerond is en is men van mening dat voor het laatste stuk fietspad  (Anholt- Pesse) een lagere prioriteit geldt. Omdat het die prioriteit 3 heeft, wordt het later gerealiseerd. Maar het heeft bij ons hoge prioriteit’, zegt Bralten.

Door deze prioritering en de vertraging door de aankoop van de grond vanaf Anholt tot Eursinge, vermoedt Dorpsbelangen Rune dat het nog jaren kan gaan duren voor het laatste stuk fietspad gerealiseerd gaat worden. Volgens Dorpsbelangen Rune is dit niet terecht en zij is in gesprek met de gemeente om ook het laatste stuk aangelegd te krijgen.

Bomenvervanging

Een ander punt waar Dorpsbelangen druk mee is, dat is het vervangen van bomen in de woonwijk Geuzinge. Aan de kant van de weg staan esdoorns en deze veroorzaken veel overlast voor de bewoners, zoals wortelgroei en veel bladafval.  Al jaren vragen buurtbewoners aan de gemeente of deze bomen vervangen kunnen worden door andere exemplaren, die minder overlast geven. In 2018 is hiervoor een bewonersinitiatief gestart om dit te realiseren, waarbij Dorpsbelangen Rune een ondersteunende rol heeft. ‘Deze werkgroep heeft intussen een infoavond gehouden voor de buurt, waar andere soorten bomen zijn gekozen. De gemeente heeft financiering  via Initiatiefrijk De Wolden verstrekt en er is een kapvergunning aangevraagd voor de esdoorns. Kortom, de stap tot realisatie komt steeds dichterbij’, aldus DB Rune.

Toch loopt het nog niet helemaal soepel. ‘Er is bezwaar aangetekend tegen de kapvergunning, omdat de esdoorn een belangrijke functie heeft voor de bijen en insecten in deze buurt. Diverse gesprekken tussen de betrokken partijen, waaronder de gemeente en Dorpsbelangen Rune, hebben nog niet geleid tot een oplossing’, geeft Bralten de stand van zaken weer.

Een ander punt is, dat de vervanging van de bomen niet geheel zonder risico is voor de kabels en voorzieningen die in de grond liggen. Ook daar wordt een oplossing voor gezocht, door in overleg met de bewoners de bomen eventueel op andere plekken te herplaatsen. ‘De werkgroep werkt hard om de bomenvervanging voor deze buurt te realiseren, al is het vermoeden dat de bewoners toch nog een poosje met de overlast zitten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen