Moord op Mina Koes als openluchttheaterstuk

Herdenkingssteen Mina Koes.
Herdenkingssteen Mina Koes.
Foto: HetReestdal.nl

Zuidwolde – Zuidwolde krijgt in 2020 een openluchtvoorstelling van het verhaal van Mina Koes. Een speciale werkgroep is daar mee bezig en die geeft volgende week opening van zaken op de plek waar Mina Koes op zondag 29 mei 1881 werd vermoord, namelijk bij het zwarte Gat.

Mina Koes, 31 jaar oud, werkte als dienstmeisje op een boerderij in Schottershuizen, een streek ten zuiden van Zuidwolde. Op deze zondagochtend ging ze op pad, te voet, om haar ouders te bezoeken die op De Tippe woonden, achter Drogteropslagen. Het was toen zo’n kleine twee uur lopen. Vader was ziekelijk en daarom nam Mina een deel van haar loon mee om aan haar ouders te geven. Ze nam het pad over de uitgestrekte heide van het Schotterseveld, maar Mina kwam nooit aan bij haar ouders. De volgende ochtend werd ze met doorgesneden keel gevonden, niet ver van de veenplas Het Zwarte Gat. Alles wees op een roofmoord.

Dat is het verhaal dat al zo vaak verteld is over de moord op Mina Koes. Op 7 februari begint een groots opgezet project naar een openluchttheater in 2020. Na de officiële aftrap zal de auteur van dit stuk, Jan Veenstra op zijn eigen bekende wijze meer vertellen aan de media en andere aanwezigen hoe iedereen de moord opnieuw kan gaan beleven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen